U trendu

Anketa NBS: Koliku inflaciju očekuju privrednici?

BEOGRAD – Predstavnici finansijskog i privrednog sektora u Srbiji očekuju da će inflacija u kratkom i srednjem roku, za godinu i dve godine unapred, nastaviti da se kreće u granicama cilja od tri procenta, uz mogućnost odstupanja od plus/minus 1,5 odsto.

Prema rezultatima majske ankete Narodne banke Srbije (NBS), inflaciona očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred su se u maju našla na ciljanih 3,0 procenta, dok su očekivanja privrednika, kao i prethodnog meseca, bila na nivou od 2,6 odsto.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve godine unapred, ona su u maju ostala nepromenjena u odnosu na april, navodi se na sajtu NBS.

Srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora su osmi mesec uzastopno bila na centralnoj vrednosti cilja (3,0%), dok su očekivanja privrednika nastavila da se kreću, navode, neznatno ispod cilja i iznosila su 2,9 procenata.

„Postignuta usidrenost inflacionih očekivanja doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog ekonomskog rasta“, kažu u NBS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.