U trendu

Antić: Do kraja godine očekujemo 350 mil.evra za RTB Bor

BEOGRAD – Do kraja ove godine očekuje se zaključivanje ugovora za RTB Bor i uplata svih 350 miliona evra za dokapitalizaciju od strane kineskog partnera, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Antić je za TV Prva podsetio da je na strateškom partnerstvu za RTB Bor dugo rađeno, da je na međunarodnom tenderu pobedila kineska kompanija Ziđin te da je tokom posete srpske delegacije Kini potpisan ugovor o strateškom partnerstvu.

„Sada, u skladu sa tim ugovorom postoji neka dinamika. Do kraja godine očekujemo zaključenje tog ugovora, odnosno uplatu minimum 100 miliona evra, mi očekujemo svih 350 miliona dokapitalizacije od strane Ziđina“, rekao je Antić.

Objašnjava da će prema utvrđenom dogovoru, Kinezi preuzeti operativno upravljanje nad kompanijom RTB Bor i krenuti u investicioni program.

„Očekujemo da će rezultati biti izuzetno brzi uzimajući u obzir da je njihov investicioni plan izuzetno ambiciozan, da je njihov biznis plan veoma dobar“.

Kaže da će sledeća godina doneti vidljive pomake u RTB-u i da se očekuje da će 2020. godine i 2021. proizvodnja u RTB-u biti duplirana u odnosu na današnje cifre.

Sigurnost svih 5.000 radnih mesta, nove investicije, nova infrastruktura, navodi Antić, daju sigurnost i stabilnost za čitavu istočnu Srbiju.

Govoreći o poseti srpske delegacije Kini, čije je deo bio i on, kaže da su imali sastanke sa dve banke i 18 velikih kineskih kompanija, od kojih je desetak sa liste 500 najvećih svetskih kompanija.

„Paralelno s tim potpisali smo ugovor o izgradnji industrijskog parka u Borči, dogovorili nastavak i jačanje političke saradnje sa kineskim državnim vrhom i posetu predsednika Vučića dogodine Kini i dolazak predsednika Sija u Srbiju“, kaže Antić.

Za njega su, kaže, „snažne poruke prijateljstva koje dolaze sa kineske strane“ najjači utisak posete srpske delegacije Kini.

„Duboko verujem da su nakon ove posete, naši politički odnosi na najvišem istorijskom nivou, a da će rezultat svega biti da će se promeniti ekonomska slika Srbije i da će Srbija osetiti velike benefite“, rekao je Antić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.