U trendu

Antić: Nijedan građanin neće biti oštećen

Nijedan građanin neće biti oštećen zbog grešaka u računima za struju, izjavio je danas ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Antić je za televiziju Pink rekao da je bilo određenih propusta prilikom izdavanja decembarskih računa, ali da očekuje da će takvih slučajeva biti manje od 0,1 odsto ukupnog broja domaćinstava.

Upitan da li će biti obeštećeni i oni građani koji ne podnesu reklamaciju, Antić je rekao da će biti kontrolisani svi decembarski računi u kojima je prema podacima EPS došlo do kašnjenja u očitavanju brojila.

„Ključni problem je što nisu očitana brojila tridesetak dana od prethodnog očitavanja, i to se desilo na nekoliko hiljada brojila na teritoriji cele Srbije“, rekao je Antić.

Veći računi i povećana potrošnja su tako posledica većeg broja obračunskog dana ili prelaska iz tarife u tarifu, precizirao je Antić.

„To ćemo konsolidovati čitanjem računa početkom februara, uzećemo u obzir period od 60 dana, podeliti na pola. I ako je neko bio oštećen zbog prelaska u tarifu, to ćemo poništiti i ljudi će platiti ispravne račune za potrošnju koju su imali. Ništa neće biti odokativno, već po formuli potrošnje“, rekao je Antić.

Ministar je dodao i da je urađena analiza odgovornosti, da su smenjeni oni koji su bili na rukovodećim mestima, te da je stavljena tačka na takve situacije koje se više neće ponoviti.

Stabilna energetska situacija u Srbiji

Energetska situacija u Srbiji je stabilna, proizvodnja električne energije je normalna, a snadbevanje gasom dobro, izjavio je danas ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

„Iako se suočavamo sa dugom i oštrom zimom, koja otežava uslove rada u energetskim kompanijama, one su pokazale dobru pripremljenost i fleksibilnost i uspevaju da upravljaju sistemom“, naveo je Antić za televiziju Pink.

On je rekao da je proizvodnja električne energije i uglja normalna, iako ledeni dani i niske temperature otežavaju i usporavaju transport uglja iz Kolubare u Obrenovac.

Antić je rekao i da je snadbevanje gasom dobro, da je Srbijagas dobro pripremljen za sezonu, te da postoje značajne rezerve gasa u podzemnom skladištu Banatski dvor.

On je zahvalio radnicima EPS, Kolubare i Elektromreža na naporu koji su uložili, ističući da nije bilo većih i ozbiljnijih problema u distributivnoj mreži i na terenu, kakvih je bilo prethodnih godina.

„Toplane rade dobro, sve radi u režimu 24 sata, stanovi su topli“, rekao je Antić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar