U trendu

Antić: Razdvajanje u Srbijagasu efikasan model

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da će razdvajanjem tri energetske delatnosti u „Srbijagasu“ biti ostvaren efikasan model, što je dobro i za građane, i da je u toku proces implementacije koji neće trajati duže od nekoliko meseci.

Prema njegovim rečima, reč je o razdvajanju na samu kompaniju „Srbijagas“, koja je nosilac holdinga, koji se bavi trgovinom i finansijama i na dva zavisna preduzeća – operator transporta i operator distributivnog sistema.

Vlada je, u skladu sa obavezama prema Energetskoj zajednici, od 1. jula usvojila odluku o formiranju tih preduzeća i sada je u toku proces implementacije što neće trajati duže od nekoliko meseci, najavio je Antić, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

U uslovima liberalizovanog tržišta, nezavistan operator transporta i distribucije omogućuje i drugim igračima na tržištu da koriste usluge transporta i distrubitivnog sistema, što je dobro za građane, jer će konkurencija dovesti do pojave smanjivanja cena, objasnio je Antić.

Sa druge strane, operator transporta i operator distributivnog sistema postaju zdrave dobre kompanije koje ubiraju prihode, najavio je Antić.

„Razdvajanjem treba da se postigne efikasan model koji se dokazao u kompanijama širom Evrope u kojem se jasno definišu troškovi transporta i troškovi distribucije“, najavio je Antić.

„Srbijagas“ je do sada uvek bio u takvoj poziciji, da je Srbija iz budžeta plaćala 100 odsto obaveza tog preduzeća prema kreditima i bankama, a ove godine će od 100 miliona evra, koliko je dospelo za vraćanje, „Srbijagas“ izmiriti 60 miliona evra, što predstavlja ogroman napredak, dodao je Antić.

Ministar je podsetio da je još 2005. godine stupio na snagu drugi energetski paket i da je nakon toga Srbija postala članica Energetske zajednice Jugoistočne Evrope i preuzela obavezu da izvrši razdvajanje energetskih delatnosti u energetskim kompanijama.

Antić je rekao da očekuje dobre finansijske rezultate od Elektroprivrede Srbije koja od 1. jula ima novu organizacionu strukturu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar