U trendu

Apel aviokompanija francuskoj kontroli leta: Omogućite normalan aviosaobraćaj

BRISEL – Čelnici evropskih avio-kompanija uputili su danas apel francuskim kontrolorima leta da smanje obustave rada i štrajkove, jer se hiljade putnika suočavaju sa kašnjenjima ili otkazivanjem letova zbog protesta oko penzionih reformi u Francuskoj.

Izvršni direktor kompanije Rajaner Majkl O’Liri ocenio je da je skandalozno to što su francuski štrajkovi blokirali brojne međunarodne prelete, ometali usluge kontrole letenja između različitih zemalja i uzurpirali turističko poslovanje između Velike Britanije i Španije, prenosi Rojters.

Prema evropskim zakonima o pravima putnika, u slučaju dugih kašnjenja ili otkazivanja letova, aviokompanije moraju da obeštete putnike, ali u slučaju blokade vazdušnog prostora aviokompanije nemaju mogućnost da naplate penale od nadležnih organa za kontrolu vazdušnog prostora.

Napetost između aviokompanija i francuskih kontrolora letenja je problem koji postoji od ranije, ali eskalirao je ove godine zbog političke krize u Francuskoj i demonstracija povodom reforme penzionog sistema i povećanja starosne granice za odlazak u penziju.

Francuska vazduhoplovna uprava DGAC saopštila je da primenjuje princip obezbeđivanja minimalnog procesa rada za neke letove, međutim avio-industrija traži da se taj princip primenjuje i na međunarodne prelete.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.