U trendu

Apelacioni sud potvrdio bankrot za Vektru Montenegro

PODGORICA – Veće sudija Apelacionog suda u Podgorici odbilo je žalbu stečajnog upravnika preduzeća Vektra Montenegro, Radojice Grbe, i potvrdilo raniju odluku sudije Privrednog suda Zorana Ašanina o bankrotu ove kompanije, javljaju crnogorski mediji.

Nedavno je ovaj sud odbio i žalbu vlasnika Vektre Dragana Brkovića, koji je tražio produženje roka za podnošenje plana reorganizacije, što je, između ostalog, bio i jedan od razloga zbog kojeg je Grba smatrao da je sa odlukom o bankrotu trebalo sačekati.

Grba je u žalbi naveo da je sudija Ašanin zanemario to što je Brković početkom februara, 15 dana nakon otvaranja stečaja, objavio nameru o reorganizaciji u zakonskom roku, te da je krajem marta tražio produžetak roka za podnošenje plana, ukazujući na to da bez liste potraživanja, koja u tom momentu nije bila konačna, nije imao potrebne podatke da sačini realan plan, prenosi bankar.me.

Takođe je ukazao na to da u postupku još nije sproveden popis i procena imovine koja ulazi u stečajnu masu, što je takođe bilo neophodno za izradu plana.

Grba je tvrdio da je sudija Ašanin strogo formalistički primenio zakon, smatrajući da je u ovom slučaju bilo prostora za ekstenzivno tumačenje uzimajući u obzir životne okolnosti, te da je mala verovatnoća da se u slučaju bankrota naplate stečajni poverioci.

NLB Interfinans, koji je inicirao stečaj i u međuvremenu se upisao kao osnivač Vektre Montenegro, odbacio je u odgovoru Grbinu žalbu kao neosnovanu navodeći da se na taj način pokušava omogućiti Brkoviću da implementira novi plan, iako je „neovlašćeno podneo izjavu o nameri reorganizacije“, sa kojom oni, kao osnivač i novi vlasnik, nisu saglasni.

Dodali su da ne postoji zakonska mogućnost za usvajanje plana, jer je stečaj otvoren upravo zbog nepoštovanja i kršenja ranijeg plana reorganizacije.

Apelacioni sud je u odluci naveo da, imajući u vidu da plan nije podnet u zakonskom roku od 60 dana, potvrđuje stav nižestepenog suda da se rešenje o bankrotu donosi ukoliko plan nije podnet u propisanom roku.

U rešenju se dodaje da „to što je Brković podneo izjavu o nameri reorganizacije ne isključuje njegovu obavezu da u zakonskom roku podnese sudiji plan ili obrazloženi predlog za produženje tog roka“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.