U trendu

APR: Neto rezultat privrednih društava veći za 20,7 posto

BEOGRAD – Privredna društva su u 2020. godini povećala broj zaposlenih za 43.592 radnika i ostvarila pozitivan neto rezultat od 433,5 milijardi dinara što je za 20,7 posto više od rezultata u 2019. godini, a zabeležen je rast bruto zarada u proseku za 9,5 posto, podaci su Agencije za privredne registre (APR) iz Godišnjeg biltena finansijskih izveštaja.

Ružica Stamenković, registrator Registra finansijskih izveštaja u Agenciji za privredne registre danas je na konferenciji za novinare istakla da su rezultati postignuti uz blagovremenu pomoć države od 164,6 miilijardi dinara što je 1,4 posto poslovnih prihoda privrednih društava.

Ona je ocenila da je na rezultate imalo uticaj i blago povećanja poslovnih aktivnosti privrednih društava i značajnih ušteda u delu rashoda što je nastalo pod uticajem pandemije.

Istakla je da neto dobitak privrednih društava iznosi ukupno 711,6 milijardi i uvećan je za 10,7 posto u odnosu na 2019. godinu dok je neto gubitak 278,1 milijardu dinara i manji je za dva posto.

Naglasila je da je pozitivno poslovalo 62,2 hiljade privrednih društava, a gubitak zabeležilo 29,1 hiljada njih.

Preduzetnici kojih je u Srbiji 112,1 hiljadu u 2020. prosečno su zapošljavali po dva radnika, a na ukupnom nivou njihovi rezultati u potpunosti prate trendove poslovanja privrednih društava, istakla je ona.

Stamenković je ocenila da su finansijske institucije u 2020. očuvale stabilnost i na nivou svake od grupa ostvarile pozitivne rezultate.

Izdvojila je osiguravajuća društva koja su ostvarili pozitivan rezultat u iznosu od 12,9 milijardi dinara što je za 11,1 posto veći rezultat nego u 2019. godini.

Kako je ocenila, do takvog rasta došlo je zbog značajnog povećanja prihoda od premija osiguranja i reosiguranja.

„Banke, pod uticajem mera NBS, ostvarile su dobitak od 40 milijardi dinara, što je značajno smanjenje u odnosu na 2019. za 37,4 posto“, rekla je ona.

Neprofitne institucije, koji je prošle godine bilo ih je 46,4 hiljade, na ukupnom nivou ostvarili pozitivan rezultat od dve milijarde dinara, rekla je ona.

„To je dve trećine manje u odnosu na 2019. godinu. Jedino su udruženja, društva i savezi u oblasti sporta, kao grupa, poslovali sa gubitkom od 1,6 milijardi dinara“, istakla je Stamenković.

Postignuti nivo makroekonomske stabilnosti opisala je kroz podatke da je BDP u godini pandemije zabeležio pad od jedan posto, industrijska proizvodnja je povećana za 0,4 posto, stopa inflacija koja je ostala niska na 1,3 procenta, devizni kurs koji je ostao relativno stabilan pa je vrednost dinara u odnosu na evro ostala nepromenjenja a u odnosu na dolar je povećana za 8,8 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.