U trendu

APR: Usluge boniteta sa 2020. dostupne od 26. aprila

BEOGRAD – Usluge boniteta sa podacima iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2020. godinu biće dostupne zainteresovanim korisnicima od 26. aprila, saopštila je danas Agencija za privredne registre (APR).

Izveštaji o bonitetu za privredna društva, ustanove i preduzetnike, kao i skoring privrednih društava sa uključenim podaci iz redovnih godišnjih izveštaja za prošlu godinu zdavaće se samo za one obveznike za koje su ti izveštaji dostavljeni, odnosno koji su kao potpuni i računski tačni javno objavljeni na internet stranici Agencije.

Za subjekte koji godišnje finansijske izveštaje za 2020. godinu nisu dostavili Agencija će pružati usluge boniteta zaključno sa podacima za 2019. godinu sve dok ne dostave potpun i računski tačan izveštaj za 2020. godinu i isti se ne objavi na internet stranici.

Tako će biti najkasnije do 30.juna kada ističe rok za dostavljanje tih izveštaja po Zakonu o računovodstvu.

APR je predložio da pre naručivanja izveštaja ili skoringa provere da li je za konkretno privredno društvo, ustanovu ili preduzetnika finansijski izveštaj za 2020. godinu objavljen.

Izveštaji o bonitetu sa podacima iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2020. godinu izdavaće se po zahtevu za hitnu obradu samo za one obveznike za koje je redovni godišnji finansijski izveštaj za tu godinu javno objavljen, naveo je APR.

Za privredna društva čiji su finansijski izveštaji za 2020. godinu javno objavljeni od 26. aprila prestaje da važi skoring utvrđen po podacima za period 2015 – 2019 jer je za njih utvrđena nova ocena boniteta odnosno skoring za period od 2016. do 2020. godine.

Evidencija svih izdatih skoringa, kao i datum prestanka njihovog važenja, dostupna je na internet stranici Agencije.

APR podseća da su usluge boniteta dostupne elektronski, naručivanjem putem aplikacije za naručivanje izveštaja o bonitetu i aplikacije za naručivanje skoringa, kao i podnošenjem zahteva u pisanim putem – lično, poštom ili faksom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.