U trendu

Argentina: U drugoj polovini septembra odluka MMF-a o kreditu

VAŠINGTON – Argentina će morati da sačeka bar do druge polovine septembra kako bi saznala da li će Međunarodni monetarni fond pristati na raniju isplatu kreditne linije Buenos Ajresu dogovorene u okviru finansijskog aranžmana vrednog od 50 milijardi dolara, izjavio je argentinski ministar ekonomije Nikolas Duhovne.

On je, međutim, odbio da kaže koliki je iznos zatražen tokom sastanka sa generalnom direktorkom MMF-a Kristin Lagard, navodeći samo da je imao „veoma dobar sastanak“, prenosi „Blumberg“.

„Nastojimo da Odbor MMF-a u drugoj polovini septembra glasa o stendbaj aranžmanu“, izjavio je argentinski ministar finansija posle sastanka, a prenosi agencija Rojters.

Lagard je rekla da Argentina i MMF imaju zajednički cilj, a to je „brzo postizanje dogovora“ na tehničkom nivou i zatim predstavljanje predloga Bordu direktora MMF-a.

Argentinski predsednik Maurisio Makri zatražio je prošle nedelje od MMF-a raniju isplatu dela sredstava iz kredita od 50 milijardi dolara dogovorenog sa tom institucijom, kako bi otklonio strahovanja da Argentina neće moći da izvrši svoje dužničke obaveze u 2019. godini.

Zvanični Buenos Ajres je u junu postigao dogovor sa MMF-om o trogodišnjem stendbaj aranžmanu s ciljem jačanja ekonomije i borbe protiv inflacije u toj zemlji.

Argentina se krajem marta 2018. suočila sa krizom poverenja koja je prouzrokovala gubitak više od 10 milijardi dolara rezervi centralne banke i pad pezosa za skoro 20 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.