U trendu

Askot prekida da osigurava pošiljke žita u Crnom moru

LONDON – Askot koji je deo osiguravajuće kompanije Lojd of London prekida da osigurava nove pošiljke na ukrajinskom crnomorskom koridoru za izvoz žitarica zasnovanom na sporazumu između Ukrajine i Rusije, rekao je danas visoki zvaničnik kompanije.

Predstavnik Askota Kris Mekgil naveo je da će ta kompanija prestati sa izdavanjem pokrića za te pošiljke sve dok situacija ne bude jasnija, prenosi Rojters.

„Osiguranje koje je već izdato i dalje stoji“, dodao je.

Navodi se da su Askot i brokerska kuća Marš obezbedili za trgovce žitom krajem jula 50 miliona dolara za pokriće tereta svakog putovanja, što je dosad korišćeno za veliki deo pošiljki.

„Sve pošiljke koje su bile preuzete prošle nedelje važe sedam dana, ali otada smo primetili pad podnesaka“, rekao je Mekgil.

Markus Bejker, globalni šef za pomorstvo i teret u Maršu naveo je u odvojenom obraćanju da je promena u rizičnom okruženju u poslednjih 48 sati bila veoma priimetna.

„S obzirom na promenu okolnosti, nije iznenađujuće da su osiguravači doneli odluku da suspenduju predmete dok ne bude sve jasno“, rekao je Bejker.

Rusija je u subotu saopštila da je bila prinuđena da se povuče iz sporazuma o transportu žitarica kroz Crno more nakon što su eksplozije oštetile brodove ruske mornarice u krimskoj luci Sevastopolj.

Rojters ističe da je Ukrajina danas potvrdila da je 12 brodova isplovilo sa 354.500 tona žitarica, što je najviše u jednom danu od početka programa i to sugeriše na otklanjanje zastoja nakon što je izvoz prekinut u nedelju.

„Nadamo se da će obećanje da neće biti napadani komercijalni transport nastaviti da važi“, rekao je izvor na tržištu osiguranja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar