U trendu

Atanasković: Odlična ekonomska saradnja Srbije i Mađarske

BEOGRAD – Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je danas da su i politički i ekonomski odnosi Srbije i Mađarske na visokom nivou, a da se to, ističe, ogleda i po tome što ta zemlja poslednjih godina predstavlja jedan od 10 najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera naše zemlje.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, Atanasković je istakla da je Mađarska pokazala volju i spremnost da u naredom periodu još više produbi saradnju sa Srbijom.

Atanasković je izrazila zadovoljstvo što je danas održano jedanaesto zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Mađarske, a koje će, kako kaže, doprineti daljem jačanju odnosa dve zemlje.

„Politički odnosi naše dve zemlje su odlični, ali nikada nije na odmet da se to još više unapredi. Odlikuju ih i intenzivni i brojni odnosi na najvišem nivou naših dveju država, a naš cilj i zadatak je da to još više unapredimo“, rekla je Atanasković.

Dodala je da će daljem jačanju sveukupnih odnosa između dve zemlje doprineti i dva memoranduma koja su danas potpisana, Memorandum o razumevanju između vlada Srbije i Mađarske radi produbljivanja saradnje dve zemlje o uspostavljanju Programa za izgradnju kapaciteta Zapadnog Balkana i Memorandum o razumevanju između „Elektroprivrede Srbije“ i mađarske elektro-energetske kompanije „MVM Energetika „.

Govoreći o zajedničkim projektima Srbije i Mađarske, Atanasković je navela da je najvažniji izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte i dodala da je taj projekat uveliko u realizaciji.

Taj projekat će, naglašava, još više doprineti rastu ekonomskih aktivnosti između dve zemlje.

Ministarka je navela da su okvirnim Sporazumom o ekonomskoj i tehničkoj saradnji koji je potpisan između Srbije i Mađarske u oblasti infrastrukturne saradnje, dat zamajac i za saradnju u oblasti životne sredine, upravljanja otpadnim, saobraćaja…

„Cilj nam je da naša dva naroda žive u najboljim uslovima i da budu uvaženi i na jednoj i na drugoj strani“, naglasila je Atanasković.

Dodala je da je tema razgovora Zajedničke komisije bila i to da Srbija svakog dana naporno radi na unapređenju privrednog ambijenata i dodaje da je sa svim merama podrške privredi i građanima, naša zemlja uspela u vreme najveće krize da sačuva svoju privredu i radna mesta.

Atanasković je navela da će se raditi na tome da privrednici iz Sribije ulažu u Mađarsku, kao i da mađarski privrednici sve više ulažu u našu zemlju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.