U trendu

Atanasković otvorila Regionalnu konferenciju privrednika

BEOGRAD – Ministarka privrede Anđelka Atanasković otvorila je Regionalnu konferenciju privrednika, koju organizacije Studentska unije Ekonomskog fakulteta uz podršku Ministarstva privrede, u cilju promocije preduzetnistva u Srbiji.

Atanasković je ovom prilikom istakla da resor kojim rukovodi kontinuirano i sistemski radi na unapređenju uslova za rad mladih i obezbeđivanju ekonomske stabilnosti i prosperiteta privrede, radi njihovog ostanka u zemlji, saopšteno je iz Ministarstva privrede.

„Srbija je zemlja bogata mladim, talentovanim i vrednim ljudima. Upravo kako bismo obezbedili sve uslove da ostanu da žive, rade, i stvaraju porodice ovde, svakodnevno sa svojim timom radim na unapređenju privrednog ambijenta. Srbija ima kapacitet da izgradi modernu i ekonomski stabilnu državu u kojoj će mladi ostati i graditi svoju budućnost. Naš cilj je takođe i da se oni državljani, koji su otišli iz Srbije, vrate u svoju zemlju, ali i da strani državljani svojim znanjem i radom pomognu u izgradnji bolje i jače Srbije“, rekla je ministarka.

Kako je navela, Ministarstvo privrede svoju pažnju posebno je usmerilo ka velikim investicijama, razvoju preduzetništva i unapređenju poslovne infrastrukture.

„Za podsticaje za direktne investicije u ovoj godini izdvojeno je nešto više od 15 milijardi dinara, dve milijarde dinara izdvojeno za nekoliko programa podrške sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, dok je u budžetu planirano oko 1,6 milijardi dinara kada je reč o infrastrukturnim projektima i merama regionalnog razvoja“, objasnila je ona.

Atanasković je ocenila da su prilagođavanje privrednika novim uslovima poslovanja nastalim zbog pandemije i brza i efikasna podrška države „omogućili da sačuvamo našu ekonomsku bazu“.

Ona je objasnila da ekonomski pokazatelji govore da je Srbija danas politički i ekonomski stabilna, sa međunarodnim kredibilitetom, atraktivna za nova ulaganja, puna prilika i mogućnosti.

„I posle korone svet će ostati na mladima, a kako bismo ih podstakli da se otisnu u preduzetničke vode obezbedili smo bespovratna sredstva i za početak u poslovanju. Po prvi put smo opredelili sredstva za pomoć mladima do 30 godina koji su početnici u poslovanju, jer želimo da im u prvoj godini započinjanja biznisa pružimo, ne samo finansijsku, već i savetodavnu podršku, te u tom smislu smo obezbedili set usluga koje uključuju i mentoring“, rekla je ministarka.

Ministarka Atanasković objasnila je da su žene takođe u fokusu podrške koju pruža resor kojim rukovodi, kao i da je žensko preduzetništvo veliki i još uvek nedovoljno iskorišćen resurs.

Ona je istakla da će Ministarstvo privrede raditi na bržem oporavku u narednom periodu kako bismo zadržali dobre ekonomske rezultate.

„Trudićemo se da kroz dijalog sa predstavnicima privrede nastavimo s aktivnostima na unapređenju privrednog ambijenta i na otklanjanju prepreka u poslovanju. Nastavićemo sa pružanjem podrške domaćim i stranim investitorima, a moj cilj biće još snažnija podrška malim i srednjim preduzećima, kao i afirmacija ženskog i omladinskog preduzetništva. Pred nama je mnogo izazova, ali i mnogo volje i želje da marljivim radom obezbedimo još bolji privredni ambijent i životni standard naših građana u našoj lepoj zemlji“, zaključila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.