U trendu

Atlantik grupa za tri godine smanjila otpad za 52 odsto

BEOGRAD – Atlantik grupa je u prethodne tri godine smanjila otpad iz procesa proizvodnje, koji ne može da se reciklira, za 52 odsto, izjavio je danas direktor predstavništva Atlantik grupe za Srbiju Vladimir Čupić na konferenciji „Lideri transformacije društva“.

Čupić je rekao da je reč o specifičnoj vrsti otpada koja uključuje komunalni otpad i tzv. ostali neraspoređeni otpad i da su to uspeli tako što su pratili iz kojih sirovina u proizvodnji se najviše stvara otpad.

„Videli smo od čega se otpad sastoji, šta možemo da recikliramo i obratili pažnju na sirovine koje stvaraju taj otpad“.

Govoreći o ulozi kompanija u dostizanju ciljeva održivog razvoja, Čupić je rekao da je cilj jednostava – da u rekama nema plastičnih flaša i drugog otpada, kao i da po granama ne vise plastične kese.

„Da kompanije imaju i druge ciljeve, kao što je ekološki prihvatljiva proizvodnja. Ali i da građani kupuju pre kod njih nego od kompanija sa drugačijim praksama. Važno je da shvatimo da u budućnosti ekonomija neće moći da bude individualizovana, već da će sve morati da bude deljeno i mnogo transparentnije nego što je to sada slučaj“, kaže Čupić.

Najavio je da će fokusu te kompanije i u narednoj godini biti zaposleni.

Kako kaže, važno je da se u sve procese uvede merenje i da Atlantik grupa tako meri i prati, na primer, za paštetu od tune koju proizvodi, koja vrsta tune je ugrožena, u kojoj meri i slično.

Konferenciju „Lideri transformacije društva“ organizuje Adriamedia grupa, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom zaštite životne sredine, Ministarstva za evropske integracije i Ministrstva bez portfelja za regionalni razvoj, kao i Privrednom komorom Srbije, AmC ham, Hemofarmom, Atlantik grupom i drugim partnerima.

Jovana Tufegdžić, menadžer komunikacija Coca – Cola HBC je rekla da će ta kompanija u narednoj godini imati fokus na rukovođenju ambalažom i ambalažnim otpadom.

„Sve svoje snage ćemo usmeriti na edukaciju mladih, kako bi bili što konkurentniji na tržištu i obuhvatićemo srednjoškolce, mlade koji ne mogu da nađu posao, studente, kao i tek svršene diplomce“.

Ona je navela da je, po pitanju kompanija suština ciljeva održivog razvoja: partnerstvo klijenata i potrošača i primena dobrih praksi.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina De Dominićis je rekla da ta organizacija UN radi sa kompanijama na unapređenju radnih praksi, na primer da se prave vrtići tamo gde ih nema dovoljno, da se prave ekološki održivi proizvodi, kod oglašavanja da se poštuju prava dece, poštuju pol i ba bude manje stereotipa.

„Takođe, treba da unapredimo obrazovne procese u svetu i Srbiji, jer često ne prati potrebe tržišta“, poručila je Dominikis.

Kaže da je privatni sektor značajan partner UNICEF-a, sa doprinosom od oko dve milijarde dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.