U trendu

Australija srezala referentnu kamatu prvi put u tri godine

MELBURN – Centralna banka Australije je smanjila danas referentnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena na novi rekordni minimum od 1,25 odsto, što je prva promena kamate u gotovo tri godine.

Ova odluka je bila očekivana, budući da je guverner Rezervne banke Australije Filip Lou pre dve sedmice izjavio da će inflacija verovatno ostati ispod targeta banke u rasponu između 2,0 i 3,0 odsto na godišnjem nivou, te da će kamata na prekonoćne pozajmice na međubankarskom tržištu verovatno biti smanjena, prenosi agencija AP.

Inflacija u Australiji trenutno iznosi 1,3 procenta. Niža kamata pogoduje zajmoprimcima i može doprineti stimulisanju rasta poslovnih aktivnosti.

„Odbor je doneo ovu odluku kako bi podržao povećanje zaposlenosti i pružio jače uverenje da će inflacija biti u skladu sa srednjoročnim ciljem“, navodi se u saopštenju banke, i dodaje da su perspektive globalne ekonomije „umerene“, ali da rastu rizici koji proizilaze iz trgovinskih sporova.

„Rast međunarodne trgovine i dalje je slab, a povećana neizvesnost utiče na investicione aktivnosti u velikom broju zemalja, piše u saopštenju.

Kamata na prekonoćne pozajmice je poslednji put promenjena u avgustu 2016., kada je smanjena za 0,25 odsto na 1,5 procenata.

Očekuje se da će novo smanjenje ojačati australijsko tržište stanogradnje, povećati izvoz putem deprecijacije nacionalne valute i stvoriti nova radna mesta.

Stopa nezaposlenosti u Australiji je porasla sa 4,9 odsto na sadašnjih 5,2 procenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.