U trendu

AUT: Festalpine ostvario najbolju poslovnu godinu ikada

BEČ – Najveći austrijski proizvođač čelika Festalpine (Voestalpine), sa sedištem u Lincu, ostvario je najbolju poslovnu godinu u svojoj istoriji.

Pandemija korona virusa, i sada rat u Ukrajini, očigledno ne utiču na poslovanje koncerna, koji je u poslovnoj 2021/2022 ostvario najveći obrt u istoriji kompanije sa 14,9 milijardi evra.

I dobit, pre poreza, bio je na rekordnom, do sada neviđeno nivou, od 1,3 milijardi evra.

Direktor kompanije Herbert Ajbenštajner ocenio je da je koncern dokazao veliku fleksibilnost i sposobnost prilagođavanja – dva faktora koja su ključna što pandemija, a ni rat u Ukrajini nisu ostavili posledice po koncern.

Istakao je da je potražnja za visokokvalitetnim proizvodima stabilna, da poseban bum doživljavaju oblasti tehnologije za skladišta, kao i visoki regali za skladišta, ali i u energetskom sektoru je čelik sve traženiji.

Kada je reč o tekućoj godini, Ajbenštajner kaže da je ona obeležena nesigurnošću, problemima u lancu isporuke i posledicama rasta cena.

Prema njegovi rečima, ne može se predvideti razvoj u drugoj polovini godine.

Najmodernija čeličana u Kapfenbergu na leto počinje sa radom, a od jeseni biće u punom pogonu.

Festalpine planirala je troškove izgradnje pogona sa 350 miliona evra, ali je projekat bio skuplji između 10 i 20 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar