U trendu

Automobilski sektor najveća žrtva poremećaja u snabdevanju

SINGAPUR – Automobilski sektor je najviše stradao od poremećaja u lancima snabdevanja tokom pandemije kovid-19, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja, koje je širom šest industrija sproveo Ekonomist Intelidžens Junit.

Pored automobilske industrije, istraživanje je obuhvatilo i industriju obuće i odeće, hrane i pića, prerađivačku, IT, tehnološku i elektronsku industriju, te zdravstvo, farmaceutski i biotehnološki sektor. Anketirano je 175 menadžera nabavke tokom februara i marta ove godine, od kojih je više od 70 posto sa sedištem u Aziji, prenosi CNBC.

Oko 51,7 posto ispitanika iz automobilskog sektora reklo je da je uticaj poremećaja u lancima snabdevanja na njihove kompanije bio „vrlo veliki“, što je najviši procenat među anketiranim menadžerima u šest industrija.

Industrija obuće i odeće je druga najpogođenija sa 43,3 procenta ispitanika koji su prijavili „vrlo značajne“ poremećaje u proizvodnji, dok je isti odgovor dalo samo 6,7 odsto učenika ankete iz sektora IT, tehnologije i elektronike.

Globalno širenje kovida je primoralo prošle godine mnoge zemlje da zatvore granice, preduzeća ili da ograniče izvoz, što je rezultiralo poremećajem u prometu robe širom sveta.

Najnovije širenje zaraznijeg delta soja virusa ponovo je pojačalo ovaj problem, jer su u velikim azijskim proizvodnim čvorištima, kao što su Kina i Vijetnama, poslednjih sedmica uvedene mere lokdauna u nekim regionima tih zemalja kako bi se suzbio rast slučajeva kovida.

Automobilska industrija je naročito pogođena nestašicom poluprovodnika, zbog čega su pojedini proizvođači vozila smanjili proizvodnju u nekim od svojih pogona.

Do nestašice čipova je doveo skok potražnje za personalnim računarima i drugom potrošačkom elektronikom tokom prošle godine, kada je ogroman broj ljudi širom sveta ostajao kod kuće zbog korona mera ograničenja kretanja.

Pandemija je navela neka preduzeća da preispitaju politiku dobavljačkih lanaca na duže staze, pri čemu je oko trećine ispitanika izjavilo da su izvršili potpuno preoblikovanje tih kompanijskih politika, pokazuje istraživanje.

Jedan od pet anketiranih menadžera nabavki investirao je ili planira da investira u Filipine i Indiju u narednih 12 meseci u okviru svoje strategije snabdevanja.

„Jeftina cena rada i mlado stanovništvo u obe ove zemlje važni su faktori od uticaja na takav izbor“, navodi se u izveštaju.

U tom kontekstu se dodaje da filipinska vlada vapi za privlačenjem investicija u proizvodne sektore, uključujući elektronski, automobilski, vazduhoplovni, zdravstveni i IT, dok je Indija, s druge strane, najpoželjnija lokacija mnogih menadžera nabavke u automobilskom sektoru, prenosi CNBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.