U trendu

Avio-prevoz: 'Emirejts' očekuje normalizaciju kroz bar 18 meseci

Kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata „Emirejts“, jena od vodećih u svetu, danas je objavila da će joj biti potrebno bar 18 meseci da se potražnja za putovanjima vrati na „blisku normalnom“.

Ta kompanija iz Dubaija, najveća na Bliskom Istoku, objavila je 1,1 milijardi dirhama (288 miliona dolara) neto dobiti tokom fiskalne godine koja se završila u martu, dok je u dolarima prethodne godine imala dobit od u poređenju sa 237 miliona dolara, navodi se u saopštenju.

To je bila 32. uzastopna godina dobiti za kompaniju „Emirejts“ koja upravlja flotom od 115 aviona „Airbus A-380“ i 155 „Boeing-777s“.

Ta kompanija je letove obustavila 22. marta, a dve nedelje kasnije nastavila neke od njih.

Predsednik i direktor „Emirejtsa“, šeik Ahmed ben Said Al-Maktum rekao je „pandemija zbrisala svet, izazivajući ogroman nagli pad potražnje za međunarodnim avionskim putovanjem, jer su zemlje zatvorile svoje granice i nametnule stroga ograničenja putovanja“.

„Predviđamo da će proći najmanje 18 meseci pre no što se potražnja za putovanjem vrati na blisku normalnoj“, izjavio je on.

Ta kompanija je saopštila da je prevezla 56,2 miliona putnika u proploj fiskalnoj godini, što je četiri odsto manje nego u prethodnoj, a prevoz tereta je opao za 10odsto, na 2,4 miliona tona.

Vlada Dubaija, čija se ekonomija uveliko oslanja na avio-prevoz i turizam, rekla je prošlog meseca da će uložiti kapital u „Emirejts“ da bi se ta kompanija lakše izborila sa prevazilaženjem posledica pandemije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar