U trendu

Baćina: Tražićemo i slobodan izvoz suncokreta

BEOGRAD – Predsednik udruženja Inicijativa za spas poljoprivrednika Srbije Vukašin Baćina ocenio je u izjavi Tanjugu da je današnja odluka Vlade Srbije o slobodnom izvozi žitarica velika pobeda Inicijative, ali da nije zadovoljan zbog toga što nije dozvoljen i izvoz suncokreta.

„Moraćemo u ponedeljak da odemo kod ministra Nedimovića da tražimo da se pusti i slobodan izvoz suncokreta, jer će početi za dvadesetak dana, pa će vlasnici uljara da otkupe suncokret po niskoj ceni i da zarade na našu štetu, jer samo oni mogu da izvoze ulje“, rekao je Baćina.

On je naglasio da su na sličan način poljoprivrednici izgubili zaradu na pšenici, jer je najveći broj njih predao ovogodišnji rod po ceni od 25 dinara, a sada će otkupljivači tu pšenicu da prodaju Robnim rezervama po ceni do 40 dinara.

„Nije trebalo da se zabrani izvoz u vreme žetve, jer je cena pre žetve bila 50 dinara za kilogram, a kad su zabranili izvoz pala je na 30 dinara, tako da je vlada ozbiljno oštetila proizvođače“, smatra Baćina.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović razgovarao je u utorak sa članovima Inicijative za spas poljoprivrednika Srbije i obećao da će vlada dozvoliti slobodan izvoz žitarica.

Ranije je Tanjugu potvrđeno da je na današnjoj sednici vlade odlučeno da se ukine mera zabrane izvoza pšenice i kukuruza do početka jeseni, kada će biti obavljena nova procena stanja i ukupnih zaliha ključnih žitarica, te u skladu sa tim i preduzeti dalje korake.

Na sednici vlade je doneta i odluka o odobrenju izvoza 4.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja u rinfuzu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.