U trendu

Bageri na Dunavu u Bugarskoj počinju da rade za osam dana

BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas da će bagerska mehanizacija koju će Srbija poslati na bugarski deo Dunava početi da radi za osam dana, kako bi obezbedila plovnost te reke kroz Bugarsku.

„Dunav je za nas najvažniji koridor za teretni saobraćaj, jer jedan rečni tanker zamenjuje 144 kamiona cisterni. Nama je trenutno zbog rekordno niskog vodostaja u Bugarskoj blokirano više od milion tona uglja, blokirana je pšenica, blokirane su sirovine za hemijsku i industriju čelika“, rekao je Momirović u izjavi za Tanjug, nakon što je na železničkoj stanici Novi Beograd dočekao milionitog putnika na relaciji Beograd-Novi Sad.

Dodao je da je nakon sporazuma o pomoći u obezbeđivanju plovnosti Dunava koji je postignut sa Bugarskom, mehanizaciji porebno šest do osam dana da se postavi i počen da radi.

„Cilj nam je da napademo tri kritične tačke u bugarskom delu Dunava i da što pre krenemo sa radovima, jer je to od vitalne važnosi za našu ekomiju. To je šansa da naš energetski sistem da što manje uvozimo struju i da je što više sami proizvodimo“, objasnio je Momirović.

Istakao je da je Srbija ponovo pokazala da je zemlja koja je faktor stabilnosti i zemlja koja podržava svoje susede, kao što je to bilo u vreme korona krize, kada smo pobezbedili vakcine za svoje građane, ali i za građane okolnih zemalja.

„Sada moramo da pružimo svu pomoć našim komšijama i bugarskim prijateljima, a vrlo vrzo ćemo pružiti istu takvu pomoć Bosni i Hercegovini u bagerskim radovima na Savi i Drini, kako bi omogućili plovnost te dve reke“, rekao je Momirović.

Zaključio je da je to dužnost Srbije i da se naša zemlja ponovo pokazala kao lider u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar