U trendu

Bajatović: Proširenje kapaciteta „Banatskog dvora“

BEOGRAD – Kapacitet podzemnog skladišta gasa u „Banatskom dvoru“ biće proširen i u njega će moći da stane 750 miliona kubika gasa, rekao je za „Politiku“ generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.

Reč je o zajedničkom projektu „Gasproma“ i „Srbijagasa“, gde ruski partner ima 51, a srpska strana ima 49 odsto vlasništva, zahvaljujući kome je ovo skladište posle 25 godina prvi put počelo da radi.

U prvoj fazi kapacitet je bio 450 miliona kubika sada će se proširiti na 750 miliona, navodi „Politika“.

„Osim povećanja ukupnog kapaciteta očekuje se i povećanje dnevnog kapaciteta sa sadašnjih pet na maksimalno deset miliona na dan. To praktično znači da sada u slucaju restrikcija ili prekida isporuka gasa na zalihama imamo ovog energenta za 85 dana“, kaže Bajatović.

On dodaje da ne treba sve posmatrati samo sa aspekta restrikcija.

„Proširenjem skladišta uštedećemo na transportu, imaćemo bolje uslove kupovine, biće jeftiniji gas, veća konkurentnost i optimizacija troškova“, objašnjava Bajatović.

Radovi na proširenju skladišta trebalo bi da počnu krajem drugog kvartala naredne godine, a vrednost projekta je oko 70 miliona dolara.

Cilj je, navodi „Politika“ da se kapacitet „Banatskog dvora“ proširi na oko milijardu kubika gasa, budući da se očekuje da će industrija ubuduće više trošiti gas.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike