U trendu

Bajden: Da ne zavisimo od onih koje ne dele naše vrednosti

SEUL – Američki predsednik Džozef Bajden danas je na početku posete Južnoj Koreji obišao fabriku poluprovodnika Samsung Elektronik, gde je ukazao na značaj ekonomske sigurnosti.

Bajden je rekao da su ekonomski udari zbog ruskog rata u Ukrajini dodatno istakli potrebu za obezbeđenjem kritičnih lanaca snabdevanja, kako američka ekonomija i nacionalna bezbednost ne bi zavisili od zemalja „koje ne dele iste vrednosti“.

Bajden je istakao da je „fundamentalno važna komponenta načina na koji ćemo to uraditi kroz rad sa bliskim partnerima, koji dele naše vrednosti, kao što je Republika Koreja“, prenosi Rojters.

On je danas sleteo u avio-bazu američke vojske Osan u Pjongteku, južno od Seula, i odmah se odvezao do obližnje Samsungove fabrike, najveće na svetu kada je reč o proizvodnji poluprovodnika.

Rojters navodi da su napredni čipovi za mobilne uređaje, 5G, računarstvo visokih performansi i veštačku inteligenciju postali bitan uzrok konkurencije sa Kinom, a otud i zabrinutost za prevelike poremećaje u lancu snabdevanja izazvane pandemijom.

Američki predsednik i njegov domaćin predsednik Južne Koreje Jun Sek Jeol obišli su pogone te kompanije, koje je Bela kuća nazvala modelom za novu fabriku vrednu 17 milijardi dolara koju Samsung planira da izgradi u Tejloru u Teksasu.

„Sa današnjom posetom, nadam se da će se odnosi između Koreje i SAD ponovo formirati kao ekonomski i bezbednosni savez zasnovan na saradnji u visokoj tehnologiji i lancu snabdevanja“, rekao je Jun.

Navodi se da je potpredsednik kompanije Samsung Elektroniks, Džej I. Li, danas pušten sa saslušanja u vezi sa računovodstvenom prevarom kako bi bio domaćin turneje predsednika SAD.

Rojters dodaje da je suprotstavljanje kineskom prisustvu u regionu ključna tema na Bajdenovom putovanju, ali će Južna Koreja s tim u vezi verovatno u javnosti zauzeti oprezan ton, s obzirom da je Peking bio važan trgovinski partner Seula.

Očekuje se da će Južna Koreja biti među inauguracionim članovima Bajdenove „Indo-pacifičke ekonomske platforme „(IPEF), koja ce biti objavljena tokom putovanja, kako bi bili postavljeni standardi za rad, životnu sredinu i lance snabdevanja.

Upitan o protivljenju Pekinga IPEF-u, Jun je ranije danas rekao novinarima da pridruživanje forumu ne mora biti u sukobu sa ekonomskim vezama Južne Koreje sa Kinom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar