U trendu

Bajden i saudijski kraj Salman razgovarali o tržištu nafte

VAŠINGTON/RIJAD – Predsednik SAD-a DŽo Bajden i kralj Saudijske Arabije Salman razgovarali su o stabilizaciji cena energije, situaciji na tržištu nafte i međunarodnim političkim pitanjima.

Dvojica lidera su, povodom rasta cena nafte ove godine na oko 90 dolara po barelu, „ponovila posvećenost Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije da obezbede stabilnost globalnog snabdevanja energijom“, saopšteno je iz Bele kuće, izveštava „Blumberg“.

Zvanični Rijad je takođe izvestio da su Bajden i kralj Salman razgovarali u sredu o ovim temama, navodeći da je kralj „naglasio važnost održavanja ravnoteže i stabilnosti na naftnim tržištima“.

Kralj Salman je u tom smislu istakao „ulogu istorijskog sporazuma OPEK+ i važnost da se taj sporazum održi“, navodi se u saopštenju.

Alijansa OPEK+, grupa od 23 zemlje koju predvode Saudijska Arabija i Rusija, postepeno povećava proizvodnju nakon ogromnog smanjenja pumpanja 2020, kada je pandemija korona virusa desetkovala potražnju za naftom. Nekoliko velikih uvoznika, uključujući SAD, apelovalo je poslednjih meseci na alijansu da ubrza povećanje proizvodnje kako bi se spustile visoke cene sirove nafte.

Prosečne cene benzina u SAD su skočile na oko 3,80 dolara po galonu (oko 3,8 litara), na najviši nivo od 2014. To je uticalo na rast stope inflacije u zemlji, što škodi Bajdenovoj administraciji uoči izbora na sredini mandata u novembru, navodi „Blimberg“.

Pored energetike, čini se da je veći deo telefonskog razgovora dvojice šefova država bio usredsređen na jačanje američko-saudijskog vojsnog partnerstva nakon niza napada jemenskih pobunjenika Huta, koje podržava Iran, na Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, dodaje njujorška novinska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar