U trendu

Bajden: Inflacija opada, ali ima još dosta posla

VAŠINGTON – Američki predsednik Džo Bajden izjavio je danas da inflacija u Sjedinjenim Državama opada i da se stvari kreću u dobrom pravcu, iako ima još posla koji treba uraditi.

„Želim otvoreno da kažem – biće potrebno vreme da se inflacija vrati na normalne nivoe. Dok budemo išli ka stabilizovanju rasta, mogli bismo da se suočimo s preprekama na tom putu. Ne bi trebalo ništa da uzimamo zdravo za gotovo“ rekao je Bajden, prenosi Rojters.

Dodao je da je njegov cilj da se rast cena stavi pod kontrolu bez ugrožavanja ekonomskog rasta i da se inflacija smanji uz istovremeno očuvanje otpornosti tržišta rada.

Američko Ministarstvo rada je objavilo danas da je inflacija u SAD porasla u novembru za 0,1 posto na mesečnom nivou, a na godišnjem za 7,1 procenat, usporivši u odnosu na oktobarski nivo.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cene hrane i energije, porasla je za 0,2 procenta u odnosu na oktobar, a u poređenju s novembrom 2021. godine je porasla za 6,0 odsto. Godišnja stopa bazne inflacije iznosila je u oktobru 6,3 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.