U trendu

Bajden izlazi danas s planom za naftu iz drzavnih rezervi

VAŠINGTON – Američki predsednik DŽo Bajden objaviće danas plan o puštanju poslednje tranše nafte iz strateških rezervi do kraja godine, shodno njegovom programu hitnih intervencija na tržištu, kao i detaljnu strategiju za popunu zaliha kada cene padnu, najavio je jedan visoki zvaničnik administracije SAD.

Cilj tog plana je da se obezbedi dovoljna ponuda na tržištu kako bi se sprečio skok cena nafte koji nanosi štetu potrošačima i preduzećima, i da istovremeno uveri američke proizvođače nafte da će vlada ući na tržište kao kupac ako cene previše padnu, prenosi Rojters.

Bajdenovi napori da iskoristi savezna ovlašćenja kako bi uravnotežio domaće tržište energenata pokazuju u kojoj su meri sukob u Ukrajini i divlja inflacija promenili stavove predsednika koji je došao na funkciju obećavajući da će suzbiti naftnu industriju i ubrzati aktivnosti da SAD postanu zemlja bez fosilnih goriva u budućnosti.

Intervencije države na tržištu nafte takođe pokazuju želju administracije da ukroti inflaciju uoči izbora na sredini mandata u novembru, na kojima se Bajdenove demokrate nadaju da će sačuvati kontrolu nad Kongresom.

Bajden je početkom ove godine saopštio da je odlučio da proda 180 miliona barela nafte iz državnih strateških rezervi kako bi se izborio s potencijalnom krizom snabdevanja izazvanom sankcijama prema naftom bogatoj Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Iako je prvobitni plan bio da se te prodaje okončaju u novembru, kupovine su tokom leta bile sporije nego što se očekivalo, tako da je ostalo neprodato oko 15 miliona barela. Ta količina će biti ponuđena za isporuku u decembru, rekao je visoki zvaničnik administracije, napominjući da bi još nafte moglo da bude ponuđeno ako bude potrebno.

„Ako uslovi budu zahtevali, bićemo spremni i za to“, rekao je taj zvaničnik, čije ime Rojters ne otkriva.

Bajden će takođe izneti plan za popunu rezervi nafte za vanredne situacije u narednim godinama, i to isključivo po ceni u rasponu od 67 do 72 dolara po barelu ili nižoj za američku referentnu WTI naftu, dodao je taj zvaničnik.

Poslednjih nedelja, naftnu industriju brine da bi administracija SAD mogla da preduzme drastičan korak i zabrani ili ograniči izvoz benzina ili dizela kako bi se nadoknadile presahle američke zalihe. Naftaši su apelovali na vladu da skloni tu opciju sa stola, što zvaničnici nisu voljni da urade.

„Sve opcije su na stolu… sve što bi potencijalno moglo da pomogne da se obezbedi stabilno domaće snabdevanje“, rekao je zvaničnik, kog citira britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar