U trendu

Bajden: Jedan odsto najbogatijih da plati „pošteni udeo“

VAŠINGTON – Predsednik SAD Džo Bajden pozvao je danas bogate Amerikance i korporacije da kroz porez plate „pravičan udeo“ u finansiranju besplatnog višeg obrazovanja i za druge beneficije za siromašnije radnike.

Govoreći na Tajdvoter Komjuniti Koledžu, centru za više obrazovanje u gradu Norfolku u saveznoj državi Virdžiniji, Bajden je rekao da bi proširenje američkog javnog obrazovnog sistema koje je predložio donelo balans ekonomiji i da bi bilo od koristi Amerikancima sa nižim prihodima, prenosi Rojters.

„SAD bi mogle da obezbede dve besplatne godine višeg obrazovanja podizanjem najviše stope poreza na dohodak na nivo na kojem je bio 2001. godine“, rekao je Bajden.

On je poručio i da planira da obezbedi poreske olakšice ljudima iz radničke klase i natera sve da plate „pošteni udeo“.

Posete školama su deo kampanje za promovisanje Bajdenovog plana od 2,3 biliona dolara za obnovu puteva i druge infrastrukture, kao i paketa socijalne potrošnje koji uključuje milijardu dolara za obrazovanje i brigu o deci za period od 10 godina, te 800 milijardi dolara poreskih kredita namenjenih porodicama sa srednjim i niskim primanjima.

Finansirana višim porezima za korporacije i bogate Amerikance, dva predloga zajedno bi predstavljala najveću inicijativu za domaću potrošnju od šezdesetih godina prošlog veka.

„To ćemo finansirati tako što ćemo osigurati da korporativna Amerika i najbogatijih 1 odsto stanovnika plati svoj pošteni udeo“, rekao je Bajden.

Predsednik SAD je obećao da će sarađivati i sa demokratskim i sa republikanskim članovima Kongresa na ovom planu, ali mnogi republikanci poručili su da ne podržavaju njegovu inicijativu za povećanje poreza bogatašima, a nisu podržali ni njegov paket pomoći zbog pandemije od 1,9 biliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.