U trendu

Bajden potpisao: 53 mlrd $ podsticaja za proizvođace cipova

VAŠINGTON – Predsednik SAD-a DŽo Bajden potpisao je danas zakon kojim će se obezbediti 52,7 milijardi dolara subvencija za američku proizvodnju i istraživanja poluprovodnika, i za jačnje napora kako bi Sjedinjene Države bile konkurentnije u odnosu na kineska naučna i tehnološka dostignuća.

„Budućnost će se stvarati u Americi“, rekao je Bajden, nazivajući ovaj akt „investicijom koja se dešava jednom u generaciji u samoj Americi“, prenosi Rojters.

Pojedini republikanci su se pridružili Bajdenu na travnjaku Bele kuće kako bi prisustvovali potpisivanju zakona o čipovima koji se godinama pripremao u Kongresu.

Potpisivanju su prisustvovali izvršni direktori kompanija Majkron, Intel, Lokid Martin, HP i Advansd Majkro Divajsis, kao i guverneri Pensilvanije i Ilinoisa, gradonačelnici Detroita, Klivlenda i Salt Lejk Sitija, kao i poslanici.

Bela kuća je saopštila da usvajanje zakona podstiče nova ulaganja u čipove, podsetivši da se Kalkom u ponedeljak dogovorio da kupi dodatni udeo u fabrici čipova Global Faundris u NJujorku za 4,2 milijarde dolara, čime će njegove ukupne obaveze u pogledu tog ulaganja dostići 7,4 milijarde dolara do 2028.

Iz Bele kuće su takođe naveli da je Majkron najavio ulaganje od 40 milijardi dolara u proizvodnju memorijskih čipova, što bi povećalo njegov udeo na američkom tržištu sa 2,0 na 10 posto, pri čemu je ta investicija, kako je rečeno, planirana uz „očekivane grantove“ iz zakona o čipovima.

Naprednjaci su bili protiv ovog akta tvrdeći da on predstavlja davanje poklona profitabilnim kompanijama za proizvodnju čipova, a koje su prethodno zatvorile fabrike u SAD-u, na šta je Bajden danas uzvratio rečima da „ovaj zakon ne deli blanko čekove kompanijama“.

Zakon ima za cilj da ublaži upornu nestašicu čipova, koja pogađa sve – od industrije automobila, naoružanja, mašina za pranje veša do video igrica.

Zakon takođe uključuje 25 posto poreskog kredita za ulaganja fabrika čipova, u iznosu koji su procenjuje na 24 milijarde dolara. Zakonom je predviđeno i izdvajanje 200 milijardi dolara tokom 10 godina za podsticanje naučnih istraživanja u SAD kako bi zemlja bolje konkurisala Kini. Kongres tek treba da donese poseban zakon o izdvajanjima za finansiranje tih investicija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar