U trendu

Bajden stavlja na raspolaganje 450 miliona dolara za čistu energiju

VAŠINGTON – Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena stavlja na raspolaganje 450 miliona dolara za solarne farme i druge projekte čiste energije širom zemlje na mestima sadašnjih ili bivših rudnika uglja, u sklopu stalnih napora u borbi protiv klimatskih promena.

Čak pet projekata širom zemlje biće finansirano kroz zakon o infrastrukturi iz 2021. godine, sa najmanje dva projekta izdvojena za solarne farme, saopštila je Bela kuća.
Bela kuća je, takođe, navela da će omogućiti izvođačima projekata čiste energije da iskoriste milijarde dolara novih bonusa koji se nude pored kredita za investicije i proizvodnju dostupnih kroz Zakon o smanjenju inflacije iz 2022. godine.

Bonusi će podstaći više ulaganja u čistu energiju u energetske zajednice, posebno u rudarske zajednice, koje su pogođene padom proizvodnje uglja u SAD više od decenije, saopštila je Bela kuća.
Ovi koraci su deo plana američkog predsednika koji pokušava da transformiše američku ekonomiju u ekonomiju obnovljivih izvora energije kao što su energija vetra i sunca, dok se okreće od proizvodnje uglja i drugih fosilnih goriva koja izazivaju emisiju gasova sa efektom staklene bašte koji zagrevaju planetu, navela je agencija.

„Veoma je jasno da… radnici koji su pokretali industriju i inovacije u prošlom veku mogu da pokrenu i narednu“, rekla je sekretarka za energetiku Dženifer Granholm, čija će agencija nadgledati novi program grantova.
Prijave se mogu podneti do kraja avgusta, a odluke o grantovima se očekuju početkom sledeće godine.

Istovremeno, Odeljenje za energetiku je saopštilo da dodeljuje 16 miliona dolara iz zakona o infrastrukturi Univerzitetu Zapadne Virdžinije i Univerzitetu Severne Dakote za proučavanje načina za ekstrakciju ključnih minerala kao što su litijum, bakar i nikl iz otpadnih tokova rudnika uglja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar