U trendu

Bajdeno potpisao: Odmrzavaju se sredstva centalne banke Avgan

VAŠINGTON – Predsednik SAD-a DŽo Bajden potpisao je danas izvršnu naredbu za oslobađanje sredstava centralne banke Avganistana od 7,0 milijardi dolara.

Naredbom se nalaže američkim bankama i finansijskim institucijama da sredstva avganistanske centralne banke prenose na konsolidovani račun njujorške filijale Federalnih rezervi, javlja Rojtes pozivajuci se na izjave američkih zvaničnika.

Predviđeno je da od ukupnog iznosa odmrzutih sredstava 3,5 milijardi dolara bude na raspolaganju za humanitarnu pomoć i za podmirivanje životnih potreba avganistanskog naroda.

Preostalih 3,5 milijardi dolara ostaće u Sjedinjenim Državama i koristiće se formiranje povereničkog fonda za obeštećenje žrtava napada na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001. i za finansiranje tekućih sudskih postupaka koji se tim povodm vode, prenosi AP.

Bela kuća je u saopštenju navela da je naredba „osmišljena tako da obezbedi put da sredstva stignu do naroda Avganistana, a držeći ih podalje od ruku talibana i zlonamernih aktera“, dodaje američka agencija.

Međunarodno finansiranje Avganistana je obustavljeno i milijarde dolara sredstava te zemlje je zamrznuto u inostranstvu, uglavnom u Sjedinjenim Državama, nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom u avgustu prošle godine, kada se američka vojska neočekivano povukla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar