U trendu

Bajer ulaže pet milijardi evra u razvoj novih herbicida

LEVERKUZEN – Nemački Bajer planira da uložiti oko pet milijardi evra u razvoj preparata za uništavanje korova koji bi bili alternativa herbicidu Raundap koji sadrži glifosat, pošto vodi sudske bitke protiv više od 13.000 tužbi podnetih u SAD u kojima se tvrdi da navedeni herbicid izaziva rak.

Nemačka hemijska i farmaceutska kompanija odlučila se na ovaj potez kako bi ublažila zabrinutost potrošaca zbog ove kontroverzne hemikalije, navodeći da će proces sertifikacije o bezbednosti proizvoda u Evropi otvoriti za javni uvid, prenosi agencija „Blumberg“.

Bajer želi da poljoprivrednicima ponudi više opcija za borbu protiv korova, ostajući pri proizvodnji Raundapa koji je stekao kupovinom američke kompanije Monsanto za 63 milijarde dolara.

„Iako će glifosat i dalje igrati važnu ulogu u poljoprivredi i u Bajerovom portfelju, kompanija je odlučna u tome da ponudi veći izbor uzgajivačima“, navodi se u današnjem saopštenju Bajera.

Prošlog meseca, Bajer je izgubio treći uzastopni sudski spor protiv tužitelja koji je tvrdio mu je izlaganje Raundapu izazvalo rak, što je navelo neke analitičare da podignu procenu troškova obeštecenja koje će kompanija imati na čak 10 milijardi dolara.

Akcije Bajera su na početku današnjeg trgovanja na berzi u Frankfurtu beležile neznatno kretanje, a od kada je završena akvizicija Monsanta pre godinu dana izgubile su više od 40 odsto vrednosti, prenosi „Blumberg“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.