U trendu

Bajnens pooštrava proveru klijenata zbog pranja novca

FRANKFURT – Kripto berza Bajnens saopštila je danas da će zahtevati strožu proveru podataka o klijentima u okviru jačanja napora za borbu protiv pranja novca, a odluka stupa na snagu odmah.

Potez Bajnensa dolazi nakon višenedeljnih pritiska globalnih regulatora na najveću kripto platformu na svetu, kojoj su finansijski regulatorni organi počev od Britanije, Nemačke pa do Japana uputili upozorenja ili ograničili poslovanje zbog zabrinutosti vezanih za koršćenje kriptovaluta za pranju novce i rizika za potrošače, prenosi Rojters.

Ova berza, čija je holding kompanija registrovana na Kajmanskim ostrvima, smanjila je ponudu svojih usluga i saopštila da želi da poboljša odnose sa regulatorima.

Američka ministarka finansija DŽenet Jelen i predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard su takođe bile među onima koje su ove godine izrazile zabrinutost zbog korišćenja kriptovaluta za pranje novca, a neki od regulatora su u svojim izjavama konkretno prozivali Bajnens.

Holandska centralna banka je saopštila početkom ove nedelje da ta platforma, koja je u julu obradila spot transakcije u vrednosti od 455 miliona dolara, ne posluje u skladu sa zakonima o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Korisnici Bajnensa će morati da dopune i dovrše proces verifikacije da bi mogli da pristupe proizvodima i uslugama na platformi, piše na veb stranici kompanije. Oni koji to ne učine moći će samo da povuku sredstva, da otkažu narudžbine i zatvore pozicije.

Ovaj potez predstavlja veliki pomak kompanije Bajnens koja je do sada tražila lične podatke samo od korisnika koji traže da im se odobre veći limiti za trgovanje.

Od sada svi korisnici moraju da dostave na uvid skeniranu ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.