U trendu

Banjac: Za energetsku efikasnost u opštinama 160 miliona dinara

Pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac najavio je juče da će u 2016. iz bužeta biti uloženo 160 miliona dinara za podizanje energetske efikasnosti u lokalnim samoupravama u Srbiji, kao i da će biti obezbeđeno još pola miliona evra za tu namenu zahvaljujući projektu UNDP-a.

Banjac je otvarajući biznis konferenciju Biznis energetske efikasnosti u Srbiji – Razvoj tržišta energetske efikasnosti kroz nove modele finansiranja rekao da su sredstva za opštine i gradove u Srbiji povećane navodeći da je u 2015. bilo uloženo oko 100 miliona dinara.

On je rekao da je pre nekoliko dana usvojena nova strategije o razvoju energetike u Srbiji do 2025. sa projekcijom do 2030.

“Naša je obaveza da povećamo učešće obnovljivih izvora energije sa 21,2 odsto na 27 odsto do 2020. godine”, rekao je Banjac.

On je kazao da Ministarstvo rudarstva i energetike planira da povuče za sredstava od Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije i da ih plasira u Srbiji.

Banjac je istakao da Srbija ima veliki potencijal za korišćenje obnovljivih izvora energije i podsetio da je još 2013. donet Zakon o efikasnom korišćenju energije i pre godinu dana Zakon o energetici.

On je podsetio da Srbija u periodu od 2009. do 2018. treba da treba za devet odsto da smanji potrošnju finalne energije.

Banjac je kazao da će se sledeće godine raditi na izmeni Zakona o efikasnom korišćenju energije, kao i promeni Zakona o energetici.

Predsednik Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije Aleksandra Tomić je kazala da je dobro što se povećavaju sredstva za unapređenje energetske efikasnosti podsetivši da je 2013. bilo predviđeno svega 500.000 dinara za lokalne samouprave, dok je za sledeću godinu budžetom predviđeno 160 miliona dinara za tu namenu.

Tomić je istakla da je i to dokaz da se u Srbiji sve više povećava svest o značaju obnovljivih izvora energije.

Generalni sekretar Privredne komore zelene Srbije Dušan Vasiljević je upozorio da Srbija dva do tri puta ima intenzivniju potrošnju u proizvodnji po jedinici BDP-a od razvijenih zemalja.

On je poručio učesnicima skupa da su energetska efikasnost i cirkularna ekonomija veliki potencijal za srpsku privredu.

Učesnici su podelili svoja stručna i tržišna iskustva predlažući ESCO modele finansiranja kroz javno-privatna partnerstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar