U trendu

Banka Engleske pocinje kupovinu dugorocnih obveznica

LONDON – Banka Engleske (BoE) je saopštila danas da će pokrenuti privremeni program kuopovine dugoročnih obveznica kako bi stabilizovala situaciju na tržištu duga i da odlaže početak planiranog programa prodaje svojih pozlaćenih hartija od vrednosti, takozvanih giltova.

„Banka će od 28. septembra privremeno obavljati kupovine državnih obveznica Velike Britanije s dugim rokom dospeća. Svrha tih kupovina biće normalizacija tržišnih uslova“, navodi se u saopstenju britanske centralne banke, izveštava Rojters.

BoE je navela da ostaje pri svom cilju da 838 milijardi funti (892 milijarde dolara) vredne giltove koje poseduje u svom bilansu smanji za 80 milijardi funti tokom sledeće godine, ali da će zbog uslova na tržištu odložiti početak njihove prodaje koji je bio planiran za sledeću nedelju.

Gilt obveznice emituje britanska vlada kako bi prikupila potrebna finansijska sredstva, a papirni sertifikati tih hartija od vrednosti imaju pozlaćene ivice.

Britansko Ministarstvo finansija saopštilo je da je intervencija BoE na tržištu državnih obveznica bila potrebna kako bi se uhvatila u koštac sa „značajnim volatinostima” i nefunkcionisanjem tržišta, te da će sve gubitke u potpunosti nadoknaditi vlada.

„Kancelarka je privrežena nezavisnosti Banke Engleske. Vlada će nastaviti tesno da sarađuje s Bankom kako bi podržala njenu finansijsku stabilnost i ciljeve u pogledu inflacije“, rnaveo je u saopštenju portparol ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar