U trendu

Bankari i privrednici očekuju inflaciju od 3,0% kratkoročno

BEOGRAD -Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede i dalje se kreću u granicama inflacionog cilja Narodne banke Srbije od 3,0 posto plus/minus 1,5 procenata, prema rezultatima septembarske ankete centralne banke.

Finansijski sektor i privreda u kratkom roku očekuju inflaciju na centralnoj vrednosti cilja NBSod 3,0 odsto, što pokazuje da tržišni učesnici aktuelnu višu inflaciju percipiraju kao privremenu.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona se kod finansijskog sektora, takođe, nalaze na centralnoj vrednosti cilja NBS od 3,0 procenta, dok su očekivanja privrednika nešto niža i iznose 2,5 posto za dve godine unapred i 2,0 odstto za tri godine unapred.

Postignuta usidrenost inflacionih očekivanja doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta, navodi se u informaciji objavljenoj na veb sajtu NBS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)