U trendu

Bankarski sektor u velikoj meri prevazisao posledice sankcij

VLADIVOSTOK – Šef ruske VTB banke Andrej Kostin izjavio je danas da je bankarski sektor u Rusiji u velikoj meri prevazišao najozbiljnije posledice zapadnih sankcija i da sistemska kapitalizacija ruskih banaka verovatno nije potrebna.

Ruski bankarski sektor, pogođen ekonomskim sankcijama Zapada bez presedana, zabeležio je velike gubitke u prvih šest meseci ove godine, a zvaničnici su naterali zajmodavce da drastično smanje svoju izloženost američkom dolaru i evru, prenosi Rojters.

„Možda je prerano reći da centralna banka sada analizira informacije, ali možda neka vrsta sistemske kapitalizacije bankarskog sektora nije potrebna“, rekao je Kostin na sednici o transformaciji ruskog finansijskog sektora na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

VTB, drugi po veličini zajmodavac u Rusiji, postigao je profit u julu nakon rekordnih gubitaka u prvih šest meseci ove godine.

Kostin je dodao da postoji prostor da ruska centralna banka smanji svoju referentnu stopu na 7,5 odsto, a zatim na sedam odsto sa sadašnjih osam odsto, kako bi stimulisala kreditiranje ruskog bankarskog sektora.

Centralna ruska banka će imati sastanak na kome će odlučivati o referentnoj stopi 16. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.