U trendu

Barry Callebaut zvanično otvorio fabriku čokolade u N. Sadu

NOVI SAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izvršni direktor Barry Callebaut Group Peter Bone, svečano su danas otvorili najmoderniju fabriku u Novom Sadu, saopštila je ta kompanija.

Reč je o vodećem svetskom proizvođaču visokokvalitetnih proizvoda od čokolade i kakaa koji je otvorio novu fabriku čokolade u Novom Sadu, a predsednik Srbije Vučić prisustvovao je otvaranju na poziv Petera Bonea.

Kako je navedeno, poseta, svečano otvaranje i obilazak fabrike, sprovedeno je u skladu sa strogim merama KOVID-19 koje Barry Callebaut primenjuje kako bi održao visok nivo bezbednosti svojih ljudi.

Najsavremenija fabrika, koja predstavlja ukupnu investiciju od 55 miliona evra, ima početni godišnji proizvodni kapacitet veći od 50.000 tona čokolade.

Omogućava Barry Callebaut Grupi da snabdeva kupce širokim asortimanom čokolade, kakao preliva i punjenja.

Fabrika će služiti kao regionalno čvorište iz kojeg se Barri Callebaut može obratiti brzo rastućim tržištima čokolade u jugoistočnoj Evropi.

Od svečanog polaganja kamena temeljca početkom marta 2020. godine, građevinski radovi su brzo napredovali i završeni su u martu 2021. godine.

„Novi Sad je savršena lokacija za nas. Zadovoljan sam uspešnim početkom i uveren sam da se iz Novog Sada možemo obratiti brzo rastućim tržištima čokolade u jugoistočnoj Evropi i postati dobavljač rešenja i celokupnih koncepata za kupce u regionu“, rekao je Bone.

Vučić je rekao da je veoma važno sada da dodatno ulažemo novac u tehničke univerzitete u Novom Sadu i u Vojvodini i na severu Srbije.

„Da pomognemo, da uradimo sve što je moguće da ljudi razumeju, kada završe svoje škole, kada završe svoje fakultete, da mogu da dobiju dobar posao. I da se zahvalim ljudima iz Barry Callebauta, jer angažiju visoko stručnu radnu snagu“, naveo je Vučić.

Barry Callebaut Group ima godišnju prodaju od oko 6,4 milijardi evra u fiskalnoj 2019/20. godini.

Kompanija Barri Callebaut iz Ciriha je vodeći svetski proizvođač visokokvalitetnih proizvoda od čokolade i kakaa – od nabavke i prerade kakao zrna za proizvodnju najboljih čokolada, uključujući čokoladne nadeve, ukrase i jedinjenja.

Grupa vodi više od 60 proizvodnih pogona širom sveta i zapošljava raznovrsnu i posvećenu globalnu radnu snagu od više od 12.000 ljudi.

Grupa Barry Callebaut služi celoj prehrambenoj industriji, od proizvođača industrijske hrane do zanatskih i profesionalnih korisnika čokolade, poput čokolatera, poslastičara, pekara, hotela, restorana ili ugostitelja.

Grupa Barry Callebaut posvećena je uspostavljanju održivih normi čokolade do 2025. godine kako bi se osigurala buduća nabavka kakaa i poboljšala egzistencija poljoprivrednika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.