U trendu

Barže nasukane, nema dovoljno vagona i kamiona

BEOGRAD – Direktorka Udruženja „Žita Srbije“ Sunčica Savović. izjavila je danas Tanjugu da su barže sa žitaricama koje su krenule u izvoz Dunavom, gotovo mesec dana zaglavljene u mulju u Rumuniji, a da trenutno nije moguće izvoziti poljoprivredne proizvode ni železnicom.

„Sve ono što je krenulo od kraja jula nije stiglo tamo gde je pošlo, jer su barže zbog niskog vodostaja zaglavnljene u rumunskom delu Dunava i ne mogu da se pomere. Suncokret koji bi mogo da bude transportovan Dunavom do Baje u Mađarskoj ne ide, jer nema plovila, niti ona mogu da se bukuraju. Isti je slučaj i sa železnicom, jer svi vagoni koji su slobodni prevoze ukrajinsku robu“, objasnila je Savovićeva za Tanjug.

Navela je da nema ni dovoljno kamiona za transport poljoprivrednih proizvoda i naglasila da će takva situacija potrajati do početka naredne godine, s obzirom na količine robe koju Ukrajina treba da izveze.

Ona je procenila da se ne može očekivati da Dunav ponovo postane plovan za barže celim tokom do Crnog mora do kraja septembra, sve i kada bi kiša nastavila da pada kao prethodnih dana.

„Ovo je situacija na koju je Udruženje upozoravalo sve vreme kada smo pregovorali o skidanju zabrane izvoza žitarica. Iammo šestu sušnu godinu u poslednjih 11 godina i definitivno moramo tražiti druge pravce za izvoz žitarica i uljarica. Godinama skrećemo pažnju da je neophodno dosvesti u upotrebljivo stanje prugu Beograd-Bar, čime bi naša zamlja dobila prohdnost prema zemljama severne Afrike“, izjavila je Savovićeva.

Ona je dala grubu procenu da ćemo u ekonomskoj 2022/2023. godini imati ukupno tri miliona tona žitarica za izvoz, od čega je dva miliona tona pšenice.

Direktorka „Žita Srbije“ navela je da to Udruženje čeka uredbu Vlade Srbije kojom će biti regulisana doplata poljoprivrednicima za suncokret, jer nije jasno kako će njom biti regulisana neka pitanja.

„Udruženje se zalaže za tržište i protiv je administrativnog određivanja cene bilo koje robe. Ako neko očekuje cenu koja nije konkurentna napolju, onda ne znamo šta ćemo da radimo. Zanima nas i šta ćemo sa suncokretom koji uljare ne otkupe, jer one otkupljuju između 400.000 i 600.000 tona, a očekuje se rod od 730.000 tona. Kako će biti plaćena razlika od oko 130.000 tona?“, zapitala je Savovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.