BASF: Reciklirana plastika – zamena za fosilna goriva

BEOGRAD – Nemačka hemijska kompanija BASF razvila je tehnologiju hemijske reciklaže plastičnog otpada koji je do sada spaljivan ili skladišten na deponijama, tako da će od sada on moći da se koristi u proizvodnji kao zamena za fosilna goriva.

Kako je saopšteno iz BASF-a, zahvaljujući kompanijskom projektu ĆemCycling, od plastičnog otpada, poput mešovite i neočišcene plastike, termohemijskom obradom će se proizvoditi sintetički gas ili ulja.

Dobijene reciklirane sirovine se mogu koristiti u BASF-ovoj proizvodnji i tako delimično zameniti fosilna goriva, navodi se u saopštenju.

„Odgovorno korišćenje plastike je ključno za rešavanje svetskog problema otpada. Ovo se odnosi ne samo na kompanije, već i na institucije i na potrošače. Hemijskom reciklažom želimo značajno da doprinesemo smanjenju količine plastičnog otpada”, naveo je Martin Brudermiler, predsednik Izvršnog odbora i glavni direktor za tehnologiju kompanije BASF.

BASF je, zajedno sa 10 kupaca iz raznih industrija, već proizveo prve proizvode, koji podrazumevaju pakovanja za mocarelu, delove za frižider i panele za izolaciju. Proizvodi dobijeni putem ĆemCycling projekta imaju ista svojstava kao proizvodi dobijeni od fosilnog goriva.

Iz kompanije najavljuju da kao sledeći korak planiraju da proizvode dobijene putem ĆemCycling projekta plasiraju na šire tržište.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.