U trendu

Bašol: U Srbiji1300 turskih kompanija i vise od 10.000 radni

NOVI PAZAR – Odnosi Turske i Srbije su na istorijskom vrhuncu naročito kada je u pitanju ekonomija, kaže konzul Republike Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol i dodaje da su tome značajno doprineli prijateljski odnosi predsednika Erdogana i predsednika Vučića.

„Broj turskih kompanija u Srbiji premašio je broj od 1300 a turskih radnika preko 10 hiljada. U Srbiji trenutno imamo 23 fabrike“, precizirao je Bašol za Glas Zapadne Srbije.

On ističe da se investicije turskih kompanija koje otvaraju nova radna mesta u Srbiji se konstantno povećavaju, da su one u poslednjih 10 godina porasle sa milion dolara na 400 miliona dolara, a da je obim spoljnotrgovinske razmene između dve zemalje prošle godine je oborio rekord i premašio dve milijarde dolara

„. Ove godine, želja nam je da ta cifra dostigne dve i po milijarde dolara, a siguran sam da ćemo za kratko vreme dostići cilj od pet milijardi koji je postavio naš predsednik Erdogan“, istakao je konzul i podsetio da su u proteklih deset

On skreće pažnju i na to da u jačanju putne infrastrukture u Srbiji učestvuju i turske izvođačke kompanije, te podseća da je prošlog meseca završena rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin koju je turska kompanija Tašjapi započela 2020.

„ U okviru tog projekta put je u potpunosti rekonstruisan a postojeća trasa proširena tako da je to sada jedan moderan magistralni put. Naša kompanija Tašjapi izvodi radove i na deonici Sremska Rača – Kuzmin u okviru izgradnje auto – puta Beograd – Sarajevo, ovoj kompaniji je poverena i priprema projektne i tehničke dokumentacije za deonicu Požega – Kotroman“, podseća Bišol.

On da kompanija Enka u partnerstvu sa američkom kompanijom Behtel izvodi radove na Moravskom koridoru, a trenutno se radi trasa u dužini od 112 kilometara na relaciji Pojate – Preljina, istovremeno realizuje projekat rekonstrukcije puta Ivanjica – Sjenica u dužini od 21 kilometra i naglašava da je ovoj kompaniji poveren i projekat izgradnje puta Kosjerić – Požega u dužini od 22 kilometra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar