U trendu

BDP Japana pao za 1,0% u prvom kvartalu na godisnjem nivou

TOKIO – Japanski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu ove godine, prilagođen za stopu inflacije, pao je za 1,0 odsto u odnosu na isti period 2021, pokazali su današnji zvanični podaci vlade.

U poređenju sa četvrtim tromesečjem prošle godine, BDP je pao tokom prva tri meseca za 0,2 procenta, piše japanski poslovni list Nikei.

Ovaj rezultat je nešto bolji od medijan prognoze 36 ekonomista koje je anketirao Japanski centar za ekonomska istraživanja, a koji su predviđali kvartalni pad od 0,3 procenta. Ako se izuzmu efekti inflacije, japanska privreda je porasla za 0,1 posto u periodu januar-mart.

Treća po veličini svetska ekonomija je zabeležila pad u tri od poslednjih pet kvartala i tek treba da se vrati na nivo pre pandemije. Prema vladinim pokazateljima, japanski BDP je bio na kraju marta za 0,7 odsto manji od pretpandemijskog nivoa.

Podaci pokazuju da je privatna potrošnja, koja ucestvuje u privrednoj aktivnosti sa više od 50 posto, ostala nepromenjena u prvom tromesečju, iznenadivši ekonomiste koji su očekivali pad od 0,5 posto zbog mera ograničenja uvedenih radi suzbijanja zaraze omikron sojem kovida.

„Pozitivan rezultat potrošnje u nominalnom BDP-u ukazuje na to da su ljudi potrošili više novca zbog povećanih cena, a ne zbog većeg obima kupovina“, kaže Toru Suehiro, viši ekonomista u kompaniji Daiva Sekjuritis, za list Nikei.

Da bi ublažila udar inflacije, vlada premijera Fumija Kišide je juče odobrila program fiskalne potrošnje od 2,7 biliona jena (21 milijardu dolara), koji se sastoji od subvencija za benzin i isplatu novčane pomoći domaćinstvima sa niskim primanjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.