U trendu

BELEX indeksi klonuli na kraju trgovačke nedelje

BEOGRAD – Malodušna investiciona aktivnost vladala je i poslednjeg trgovačkog dana u nedelji na domaćem tržištu kapaitala, pri čemu su BELEX indeksi dodatno klonuli.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 4,8 miliona dinara (40,8 hiljada evra).

Indeks BELEX 15 se spustio za više od pola procenta na dnevnom nivou, na 808,70 poena, ali je u odnosu na prošlu sedmicu i dalje u plusu za 0,1 posto, dok je BELEXlajn skliznuo za 0,1 odsto na 1.679,36 poena, a u istom procentu je oslabio i na nedeljnom nivou.

Najveći promet na Open marketu, u iznosu od približno 0,9 miliona dinara, imala je akcija proizvođača i distributera tehničkih gasova Meser Tehnogasa, koja je zaključila trgovanje u „crvenom“ s padom cene od 0,6 posto na 16.000 dinara.

Obična akcija Komercijalne banke se zadržala na cenovnom nivou od 4.000 dinara uz realizaciju od preko 0,7 miliona dinara, a preferencijalna akcija duvanske industrije „Filip Moris“ je isprometovana za 0,5 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 7.350 dinara.

Akcije Naftne industrije Srbije istrgovane su za 0,1 milion dinara po ceni od 610 dinara, istoj kao u četvrtak, a identičnu realizaciju je imalo i proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna po nepromenjenoj ceni akcija od 8.800 dinara.

Kompanija Voda Vrnjci iz Vrnjačke Banje pala je na MTP tržištu za 1,1 odsto na 4.350 dinara, ali je prednjačila po visini prometa u iznosu od gotovo 1,4 miliona dinara, dok je poljoprivredno preduzeće Omoljica ojačalo za 1,3 procenta na 3.850 dinara, a istrgovano je za nešto manje od 0,5 miliona dinara.

Učešće stranih investitora u ukupnom prometu na tržištu akcija bilo je beznačajano, svega 0,46 posto, pri čemu u prodaji 0,92 procenta, a u kupovini nisu učestvovali.

Na Berzi nije trgovano državnim obveznicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.