U trendu

BELEX indeksi na uzlaznoj putanji, promet slab

BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze krenuli su uzlaznom putanjom na startu trgovačke nedelje, dok je dinamika trgovanja akcijama bila troma.

Ukupan promet na domaćem tržištu kapitala iznosio je oko 5,0 miliona dinara (42,4 hiljade evra), pri čemu su nešto manje od polovine odnele državne obveznice.

Indeks BELEX 15 je ojačao za petinu procenta na 769,94 poena, dok se BELEXlajn zanemarljivo pomerio naviše na 1.636,40 poena.

Na Open Marketu se najviše trgovalo akcijama „Dunav osiguranja“, koje su uz rast vrednosti za više od pola procenta na 3.650 dinara, ostvarile promet iznad 1,2 miliona dinara.

Preferencijalna akcija duvanske industrije „Filip Moris“ je zaključena u minimalnom plusu, na nivou od 7.207 dinara, uz realizaciju od 0,5 miliona dinara, dok je Metalac iz Gornjeg Milanovca registrovao rast cene za 0,6 posto na 1.890 dinara, a isprometovan je za 0,3 miliona dinara.

Najveći dobitnik je bila Naftna industrija Srbije, čija je akcija ojačala za približno 0,7 procenata na 599 dinara, uz neveliko trgovanje.

Na MTP tržištu je pojoprivredno društvo Omoljica ostvarilo promet od skoro četvrt miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 3.601 dinar.

Učešće stranih investitora u ukupnom prometu na tržištu akcija bilo je zanemarljivo, svega 1,34 posto, pri čemu su u prodaji imali udeo od 2,67 procenata, a u kupovini nisu učestvovali.

Pet serija državnih obveznica denominovanih u evrima istrgovano je zajedno za preko 2,1 milion dinara (18,3 hiljade evra), uz pođednako učešće svake serije u ukupnom prometu, a strani investitori su u kupovini učestvovali sa 50 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.