U trendu

BELEX indeksi završili trgovačku nedelju u plusu

BEOGRAD – Slaba investiciona aktivnost i blagi uspon BELEX indeksa obeležili su poslednji trgovački dan u ovoj nedelji na Beogradskoj berzi.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 7,3 miliona dinara (oko 62,2 hiljade evra).

Indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 zabeležio je dobitak od 0,1 posto i zaključio trgovanje na 759,38 poena, dok je u odnosu na prošlu sedmicu u plusu za nešto manje od pola procenta, a BELEXlajn je porastao za više od 0,1 odsto, na 1.633,52 poena, pri čemu je na nedeljnom nivou ojačao za 0,5 procenata.

U fokusu investitora je danas bila akcija Naftne industrije Srbije, koja je isprometovana za nešto više od 2,0 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 631 dinar.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova Meser Tehnogas je neznatno napredovao na 14.016 dinara, uz promet iznad 0,8 miliona dinara, dok je obična akcija Komercijalne banke minimalno skliznula na 3.323 dinara i ostvarila trgovanje vredno 0,7 miliona dinara.

Proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna je registrovalo skok cene od gotovo 2,4 procenta, na 7.135 dinara, uz realizaciju od 0,6 miliona dinara, a Aerodrom „Nikola Tesla“ je ostvario promet od 0,2 miliona dinara, po ceni od 1.003 dinara po akciji, za petinu procenta većoj nego na prethodnom trgovanju.

Na MTP tržištu, poljoprivredno preduzeće Irmovo Kisač je nastavilo seriju dobitaka, ojačavši za 1,5 posto na 2.336 dinara, a ujedno je bilo i najtrgovanija akcija sa iznosom od 2,5 miliona dinara.

Strani investitori su se aktivirali na kraju trgovačke nedelje i u ukupnom prometu na tržištu akcija su imali udeo od 10,53 posto, pri čemu u kupovini 21,05 procenata, a u prodaji nisu učestvovali.

Državnim obveznicama Srbije nije trgovano na Berzi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.