U trendu

Belgija smanjuje PDV na električnu energiju

BRISEL – Belgija će smanjiti porez na dodatu vrednost (PDV) na električnu energiju u okviru paketa mera za zaštitu potrošača od rasta cena energije, saopštio je danas belgijski premijer Aleksandar De Kru.

Cene gasa i električne energije beleže snažan rast od prošle godine usled oporavka ekonomija od uticaja kovid pandemije, što je dovelo do visokih računa potrošača i naduvavanja cena mnogih proizvoda, navodi Rojters.

„Situacija je teška. Vlada je pokazala da može da preduzme izbalansirane mere koje odgovaraju realnosti na terenu“, rekao je De Kru na konferenciji za novinare.

Nakon razgovora koji su trajali do duboko u noć, vlada je danas odlučila da smanji PDV na električnu energiju sa 21 posto na 6,0 procenata od 1. marta do 1. jula, da Belgijancima podeli čekove sa iznosom od 100 evra i proširi program socijalnih cena.

Energetski paket bi trebalo da iznosi 1,1 milijardu evra (1,24 milijarde dolara), prema rečima ministarke energetike Tine Van der Straten, pri čemu će prosečno smanjenje računa za domaćinstva iznositi 165 evra.

Većina od 27 zemalja Evropske unije preduzela je mere kako bi zaštitila potrošače od visokih cena struje. Bugarska je zamrzla regulisane cene toplotne i električne energije do kraja marta, Španija i Francuska su usvojile limite za povećanje računa za energiju, dok su druge zemlje, uključujući Švedsku, ponudile kompenzaciju najteže pogođenim domaćinstvima.

Današnji potez usledio je nakon višenedeljnih razgovora unutar podeljene belgijske vlade o tome kako podržati potrošače da se izbore sa rastućim računima za struju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar