U trendu

Belgijanci kreću s projektom biorafinerije u Sisku

SISAK – Belgijska kompanija De Smet Endžinijers end Kontraktors (Engineers&Contractors, DSEC) objavila je da je počela rad na osnovnom inženjerskom ugovoru za Inu, koji pokriva deo projekta izgradnje postrojenja za proizvodnju bioetanola druge generacije u Sisku.

„DSEC će takođe integrisati odabrani procesni paket u studiju projekta i proceniti povezane kapitalne i operativne troškove“, navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Poslovni dnevnik.

Kad bude gotov, taj projekat će Ini omogućiti validaciju planirane izgradnje postrojenja u Sisku, a koji je Ina obećala kao deo kompenzacionih mera nakon najave zatvaranja osnovne prerade u sisačkoj Rafineriji. To u saopštenju navodi i DSEC, dodajući da projekat ima za cilj „uspostavljanje održive industrijske aktivnosti kao alternative za rafineriju nafte Sisak“.

Vrednost ugovora i posla nije navedena, piše Poslovni i napominje da je plan da biorafinerija ima godišnji kapacitet 55.000 tona druge generacije (2G) bioetanola. Kao sirovinu će koristiti lokalno uzgajan miskantus i lignoceluloznu biomasu, kao što su ostaci žitarica i uljarica.

Za planirani proizvodni kapacitet, godišnja količina potrebne sirovine procenjena je na 370.000 tona koje Ina namerava da obezbedi prikupljanjem poljoprivrednih ostataka direktno sa njiva, te uzgojem energetskih biljaka u prečniku 75 km oko Siska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.