U trendu

Beloruska rublja na listi valuta kojima se može trgovati

BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je na današnjoj sednici dopunu Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, čime se beloruska rublja uvodi na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu.

Pri donošenju ove odluke NBS rukovodila se sve boljim trgovinskim odnosima Srbije i Belorusije, odnosno konstantnim rastom spoljnotrgovinske razmene i potencijalima za jačanje i unapredenje ekonomske saradnje izmedu dve zemlje u narednom periodu.

Međusobna saradnja i veoma dobri bilateralni odnosi izmedu dve države odražavaju se i na ekonomske odnose sa Belorusijom, gde sve veći broj domaćih kompanija plasira svoje proizvode i usluge, saopšteno je iz NBS.

Ugovaranje i izvršavanje tih poslova u lokalnoj valuti, uz već tradicionalno dobru poslovnu reputaciju koju su kompanije iz Srbije izgradile u Belorusiji, doprineće povećanju njihove konkurentnosti.
Uvodenje beloruske valute na domaće devizno tržište pokazuje proaktivni pristup Narodne banke Srbije u obezbedivanju povoljnog ambijenta i uslova za ulaganje za investitore koji dolaze iz regiona, ističe se u saopštenju NBS.

Ovi investitori sve više su zainteresovani za ulaganje u Srbiju zahvaljujuci rezultatima Vlade Republike Srbije i Narodne banke Srbije na ocuvanju i jacanju makroekonomske stabilnosti i očuvanju relativne stabilnosti deviznog kursa.
Takođe, očekuje se da uvođenje beloruske rublje podsticajno utice i na realizaciju zajednickih ekonomskih projekata Srbije i Belorusije, i to kako onih cija je realizacija veću toku, tako i onih koji se ocekuju u narednom periodu.
Beloruska rublja ce se ukljuciti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašceni menjači i javni poštanski operator mogu da kupuju i prodaju.

Takođe, beloruska rublja biće uključena na listu deviza koje kupuje i prodaje Narodna banka Srbije.
Beloruska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom „beloruska rublja“ sa slovnom oznakom BYN i numerickom oznakom 933.
NBS je tokom prethodnih sedam godina, sa ciljem obezbedenja povoljnijeg poslovnog i investicionog ambijenta, kao i radi diversifikacije i unapredenja trgovinske i ukupne ekonomske saradnje Republike Srbije sa drugim zemljama, omogucila trgovanje na domacem deviznom tržištu sa još pet valuta – ruskom rubljom, kineskim juanom, turskom lirom, bugarskim levom i rumunskim lejom.

Zbog potreba privrede i daljeg razvoja ekonomskih odnosa, omoguceno je i trgovanje u devizama sa još pet valuta zemalja u okruženju kojima je do tada bilo moguce trgovanje iskljucivo u formi efektivnog stranog novca – mađarskom forintom, poljskim zlotom, ceškom krunom, konvertibilnom markom i hrvatskom kunom.
Ova Oduka će stupiti na snagu 30. septembra 2019. godine.

(Tanjug)

Napišite komentar