U trendu

Beograd prvi osniva Fond za energetsku efikasnost

Grad Beograd će do kraja prvog kvartala 2017. osnovati Fond za unapređenje energetske efikasnosti, koji će pokrenuti masovan projekat u zgradarstvu, najavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Beograd će biti prva lokalna samouprava u Srbiji koja će imati takav fond, rekao je Mali u Skupštini grada otvarajući Konferenciju o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu i daljinskom grejanju u organizaciji Agencije UN za životnu sredinu i Svetskog instituta za resurse.

Beograd se u avgustu 2016. zvanično pridružio globalnim inicijativama Akcelerator energetske efikasnosti u zgradama (Building Efficiency Ačelerator, BEA) i Daljinska energija u gradovima (District Energy in Cities, DES) i na taj način se izdvojio kao jedini grad u svetu u kome će u narednih godinu dana biti implementirane obe inicijative.

Gradonačelnik je istakao da je osnivanje Fonda za unapređenje energetske efikasnosti trenutno jedan od prioritetnih projekata.

“Ovaj fond nam daje baznu osnovu za veliki i masovan projekat povećanja energetske efikasnosti naših zgrada, javnih i privatnih, gde ćemo našim građanima dati mogućnost da na duži rok isplate ulaganje u zgrade”, naveo je Mali.

On je objasnio da će se praviti i pametne zgrade koje će unaprediti sistem utroška struje, grejanja, vode i svega drugog, što će dovesti do povećanje energetske efikasnosti.

“Na sledećoj Skupštini grada Beograda usvojićemo Strategiju razvoja Beogradskih elektrana, koja predviđa prevashodno uključivanje velikog broja alternativnih izvora energije – solarne, biomase, toplotnih pumpi i svega drugog kako bi sačuvali naše okruzenje i diverzifikovali izvore energije koje koriste naše elektrane”, naveo je Mali.

Mali je rekao da su planovi gradskih vlasti u skladu za strategijom za unapređenje energetske efikasnosti do 2030. i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

On je istakao da je energetska efikasnost veoma važna kako bi napravili lepši, zeleniji i zdraviji Beograd.

Podsetio je i da je Grad Beograda inicirao donošenje novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, koji treba da bude usvojen u parlamentu, kao i da je je započeto sređivanje fasada u Beogradu.

Mali je naglasio da su gradske vlasti stabilizovale finansije grada Beograda i da je pokrenut točak investicija, tako da mogu da se realizuju i tako veliki projekti.

“Osnivanje Fonda za unapređenje energetske efikasnosti će pokrenuti celu Sribju i biti ideja vodilja za ostale lokalne samouprave”, naveo je Mali.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Jasmina Murić je rekla da se u Srbiji očekuje do 2040. godine povećanje srednje temeprature i smanjenje ukupne godišnje količine padavina.

“Negativan trend se očekuje i posle 2040. i zato Ministarstvo pozdravlja ovu globalnu inicijativu o daljinskoj energiji u gradvima, koja ima za cilj da pomogne zemljama u razvoju prelazak na sisteme sa savremenom distribucijom toplone energije u odabranim gradovima”, rekla je Murić.

Ona je dodala da to treba da dovede do poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Murić je rekla da će Beograd pristupo toj inicijativi i postao jedan od četiri odabrana pilot grada u svetu koji će dobiti pomoć u izgradnji kapaciteta i tehničku podršku.

Ona je poručila da će to ministarstvo pomoći grad Beogada i u inicijativi Akcelerator enegetske efikasnosti u zgradama, čiji početak je označen na današnjoj radionici.

Šef Odseka za energetsku efikasnost u Ministarstvu rudarstva i energetike Antonela Solujić je kazala da je energetska efikanost veoma važna tema i zbog smanjenja uticaja na klimatske promene, ali i regionalnom i lokalnog razvoja.

“Energetska efikasnost ima sve pozitivne aspekte. Zbog toga je jedan od važnih elemenata energetske politike i prepoznata je u strategiji kao nešto što ima značaj novog energetskog izvora”, naglasila je Solujić.

Ona je dodala da je to ministarstvo na dobrom putu da ostvari sve planirane ciljeve, među kojima je i povećanje energetske efikasnosti.

Cilj današnje konferencije je upoznavanje sa pomenutim globalnim inicijativama i definisanje prioriteta za unapređenje energetske efikasnosti u Gradu Beogradu.

Skup je okupio brojne predstavnike državnih i gradskih institucija, međunarodne organizacije, kompanije, investitore, udruženja i druge zainteresovane strane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.