U trendu

Beogradska berza: Promet akcija nikad lošiji, Belex15 oslabio jedan odsto

Promet akcija u redovnom trgovanju na Beogradskoj berzi protekle nedelje bio je najslabiji u tekućoj godini, a indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 oslabio je 0,9 odsto i iznosio je 883,4 poena, saopštila je brokerska kuća Momentum Securities.

„Nakon što je kriza poverenja u bankarski sistem prodrmala svetska tržišta kapitala pre nekoliko sedmica, investiciona aktivnost na Beogradskoj berzi nikako da se oporavi“, navodi se u današnjem saopštenju.

Najviše se trgovalo akcijom Dunav osiguranja, koja je nastavila silazni trend, nakon informacije da će akcionari ove godine ostati bez dividende.

Promet tom akcijom iznosio je 1,9 miliona dinara što je njegova najslabija sedmična realizacija u poslednjih skoro godinu dana.

Akcije ove najveće domaće osiguravajuće kompanije oslabile su 4,3 odsto na 1.081 dinar, što je njihov najniži nivo od novembra prošle godine.

Ništa bolje promete nisu imale ni akcije Naftne industrije Srbije (NIS), premda se cena sirove nafte značajno oporavila, posle nove intervencije na tržištu kartela OPEK plus.

Akcije NIS-a oslabile su skoro dva odsto, na 745 dinara, uz promet koji nije dostigao ni milion dinara. Do kraja meseca kompanija bi trebalo da objavi kvartalne rezultate poslovanja za prvo tromesečje, što bi moglo, kako je navedeno, da prodrma učmalu investicionu aktivnost iz proteklih par sedmica.

Vrednost akcija gornjomilanovačkog Metalca skočila je 1,9 odsto na 1.650 dinara uz skromno trgovanje od 0,8 miliona dinara.

Uprava te kompanije zakazala je redovnu skupštinu akcionara sa predlogom da akcionarima pripadne dividenda od 90 dinara po akciji u odnosu na prošlogodišnjih 85 dinara. Na poslednjoj ceni, akcije te kompanije nose dividendni prinos od 5,5 odsto.

Akcije aerodroma „Nikola Tesla“ zadržale su se na nivou od 1.896 dinara, uz skromno trgovanje, a raste tražnja za akcijama Messer Tehnogasa, čija je vrednost 13.910 dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar