U trendu

Beogradski sajam obeležio Svetski dan sajamske industrije

BEOGRAD – Beogradski sajam je, kao predvodnik sajamske industrije u ovom delu Evrope i član Međunarodne unije sajmova (UFI) od 1957., obeležio danas prigodnim aktivnostima obeležio Svetski dan sajamske industrije (Global Exhibition Day).

Ovaj dan promovisan je 2016. godine kao prilika da se, pod sloganom „Misli globalno – deluj lokalno“, širom planete naglasi izuzetan globalni značaj, ali i vitalnost sajamske industrije i ukaže na njen pozitivan uticaj na poslove, biznis, inovacije i lokalne investicije.

Tim povodom Beogradski sajam je, u prisustvu brojnih predstavnika društvenog i privrednog života, akademske zajednice i medija, predstavio izložbu radova studenata Arhitektonskog fakulteta, posvećenu mogućnosti obnove kompleksa Beogradskog sajma i redefinisanja njegovog ambijentalnog statusa, saopšteno je sa Sajma.

Pod nazivom „Pristupačan grad“ ponuđeno je integralno dizajnersko rešenje kojim bi se ovaj deo grada prilagodio novim vidovima kretanja, prvenstveno ka javnom prevozu, pešačenju i vožnji biciklom, dok se istovremeno očekuje transformacija gradskih otvorenih prostora, od saobraćajnica namenjenih dominantno automobilima ka ulicama dizajniranim i za ljude i za druge vidove kretanja.

U čast Svetskog dana sajamske industrije 2019., zajedno sa Poštom Srbije izdata je ekskluzivna i ograničena serija specijalne poštanske marke, na kojoj je predstavljen logo ove globalne organizacije.

Međunarodnoj uniji sajmova je, sa tom nalepljenom poštanskom markom, poslata razglednica na čijoj se naslovnoj strani nalazi slika „Panorama Beogradskog sajma“, koju je 1980. godine naslikao slikar Petar Omčikus (1926-2019).

Globalna sajamska industrija, prema podacima Međunarodne unije sajmova (UFI) za 2018. godinu, realizovala je oko 32.000 sajamskih izložbi različitih veličina i formata, na kojima se predsatvilo više od 4,5 miliona kompanija-učesnika, i koje je obišlo više od 303 miliona posetilaca.

Na godišnjem nivou, izlagači i posetioci su na ili povodom izložbi potrošili oko 116 milijardi evra, ili 18 milijardi evra više nego prethodne godine, što sajmove čini značajnom globalnom industrijom, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.