U trendu

Berlin će predloži SAD ukidanje sankcija Severnom toku 2

BERLIN – Nemačka vlada namerava da razgovara sa američkom administracijom o ukidanju sankcija „Severnom toku 2“, navodi se u pisanom odgovoru nemačke vlade na poslaničko pitanje.

„Čim američki Senat potvrdi izabor za sve zvaničnike i oni preuzmu svoje dužnosti, ova tema će postati uklučena u zvanične razgovore“, navodi se u tekstu, koji je objavljen na sajtu Bundestaga.

Nemačka vlada je ocenila sankcije koje su uvedene za projekat „Severni tok 2″ kao mešanje u „evropski suverenitet“, naglašeno je u odgovoru, prenosi Sputnjik.

Međutim, u Bundestagu nisu isključili mogućnost da SAD mogu uvesti sankcije nemačkom fondu koji podržava projekat „Severni tok 2“ koji je osnovala vlast federalne pokrajine Meklenburg Zapadna Pomeranija.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje i koji će se prostirati od obala Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije, ali protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar