U trendu

Berlin ukazuje da SAD idu pogrešnim putem s protekcionizmom

Nemačka je ocenila danas da SAD idu pogrešnim putem time što se okreću sebi i protekcionizmu, posle pretnje predsednika SAD Donalda Trampa uvozu automobila iz Evrope.

„Ne želimo zaoštravanje i apsolutno ne želimo približavanje trgovinskom ratu“, koji ne bi bio ni u čijem interesu, rekao je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel Štefen Zajbert na redovnoj konferenciji za štampu u Berlinu.

Tramp je pojačao protekcionističku retoriku prošlog vikenda porukom na Tviteru, u kojoj je pomenuo mogućnost takse na uvoz evropskih automobila u SAD, ukoliko EU uzvrati na njegovu odluku da uvede takse na uvoz čelika i aluminijuma.

„Mi odbacujemo takve mere koje bi znatno uticale na protok medjunarodne trgovinske razmene, osetno uticale na našu industriju, a iznad svega na zaposlene i na potrošače s obe strane Atlantika“, rekao je Zajbert.

Nemačka vlada će s Evropskom komisijom i svojim evropskim partnerima razmotriti šta američka administracija sprovede ove nedelje, rekao je portparol i ponovio da je Nemačka privržena slobodnoj trgovini.

EU je u petak objavila da priprema mere recipročne američkim, i pomenula motocikle Harli-Dejvidson, viski burbon i farmerke Livajs (levi’s) posle objave Vašingtona da će uskoro uvesti takse od 25 odsto za uvoz čelika i 10 odsto za aluminijum.

„Ako EU želi i dalje da povećava već ogromne takse i barijere za američke firme koje tamo posluju mi ćemo jednostavno uvesti takse na njihova vozila koja slobodno ulaze u SAD“, odgovorio je Tramp u subotu.

Američki predsednik već je više puta pretio taksama za evropske proizvodjače, posebno nemačke zbog luksuznih nemačkih marki.

Nemačka vozila predstavljaju 7,9 odsto novih automobila uvezenih u SAD, prema savezu nemačkih proizvodjača VDA.

Medjutim stručnjak za automobile u centru za istraživanje CAR u Nemačkoj, Ferdinand Dudenhefer, ocenjuje da bi nemačke automobilske grupe kao što su Folksvagen, Dajmler i BMV mogle da izgube do 10 odsto dobiti ukoliko Vašington ostvari pretnju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar